Volledige reviews

Kim de Bruijn-Rompa

Zij die volgen is het eerste deel uit De Broederschap-trilogie. En wat voor deel! Ingar Johnsrud krijgt het voor elkaar om zijn lezers mee te nemen in een spannend, geheimzinnig en boeiend verhaal waar je het fijne van wil weten. Je gaat als het ware samen met Fredrik en Kafa op zoek naar de moordenaar, waardoor je eigenlijk niet meer kunt stoppen met lezen.

Waar je als lezer wel even aan moet wennen, zijn de vele namen van de verschillende personages. Elk persoon, hoe groot of klein de rol in het verhaal ook is, wordt met voor- en achternaam genoemd. Aangezien je niet altijd meteen weet hoe belangrijk iemand is, probeer je alle namen te onthouden. Wanneer je eenmaal door hebt wie er vaker voorkomen, leest het allemaal wat gemakkelijker door. Deze manier van schrijven doet je ergens denken aan de boeken van Samuel Bjørk.

Johnsrud geeft mondjesmaat informatie aan zijn lezers. Je leest fragmenten in het heden en uit het verleden. Het duurt even voor je het verband hiertussen legt. Dat maakt je nieuwsgierig en zorgt voor een verhoogd leestempo. Hoe dichterbij de ontknoping, hoe spannender het wordt. En ook wanneer je weet wie de dader is, blijven er nog vragen over die de auteur bijna allemaal beantwoord. De rest volgt hopelijk in het tweede (of derde) deel.

Met Zij die volgen heeft Johnsrud een ijzersterk debuut geschreven dat naar meer, meer, meer smaakt. Gelukkig komen er nog twee delen uit deze trilogie.

Diana Lesman

Een zeer boeiend en meeslepend boek. Je kunt niet stoppen met lezen, je leest in stukken in het verleden en heden. Echt een aanrader. Ik ben benieuwd naar de volgende delen!

Guy Doms

Ingar Johnsrud (1974) wordt luidkeels en in grote vette letters aangekondigd als de nieuwste Noorse thrillersensatie. Zij die volgen is het eerste deel van de Broederschap-trilogie. De verwachtingen zijn dus torenhoog!

Fredrik Beier - met een i, geen y - is rechercheur bij de Noorse politie. Hij draagt de wonden uit zijn verleden met zich mee. Een massamoord in Oslo wordt zijn volgende onderzoek, een moord op een aantal leden van de apocalyptische sekte Het licht van God. Is dit een religieuze wraakactie, misschien? Samen met zijn collega's, vooral dan met de Pakistaanse Kafa Iqbal, wordt de speurtocht naar de barbaarse moordenaar opgestart. Dit onderzoek leidt echter ook tot het ontrafelen van mysteries. Het zoekwerk van de rechercheurs leidt hen zelfs naar beestachtige experimenten uit de Tweede Wereldoorlog.

"De vlammen waren al gedoofd toen Fredrik en Kafa arriveerden. Misschien kwam het door de regen, misschien waren de wanden doornat. In elk geval had het grootste deel van de schuur de vlammen overleefd. Twee uur later was het ingestorte dak van de verbrande autowrakken weggehaald. Een zure lakdamp kwam Fredrik tegemoet toen hij zich over de restanten van een oude Passat boog. Door de kapotte voorruit bekeek hij het lijk op de chauffeursplek. Het grote lichaam was zwart verbrand en stonk als een varken dat in benzine was gemarineerd en achtergelaten op de barbecue. Van buik tot borst was zijn lichaam opengereten. De darmen pruttelden nog steeds."

Vrij stevig schrijfwerk, niet? De auteur beschrijft de gebeurtenissen zonder enige vorm van gêne.

De lezer wordt in dit eerste deel echt niet gespaard, hij krijgt een karrenvracht vol personages over zich heen. Alertheid is dus geboden. Tevens blijft de volledige aandacht toegespitst op het gebeuren, de sprongen in de tijd vergen aanvankelijk opperste concentratie. Wat volgt is echter een mysterieus maar opmerkelijk verhaal; volhouden luidt de boodschap. Een erg solide constructie, waarbij de lezer wel eens de wenkbrauwen fronst: is dit allemaal wel geloofwaardig? Toch blijkt het verhaal te kloppen… Niet alle verhaallijnen worden perfect afgesloten, een link naar de volgende delen? Geen idee…

Johnsrud is een rasecht schrijftalent, zo veel is duidelijk na het lezen van Zij die volgen. Vakkundig weet hij de actiefases te combineren met uitstekende dialogen; ook houdt hij steeds de ingewikkelde verhaallijnen onder controle. Als een onvervalste thrillerauteur houdt hij de snelheid constant aan. De psychologische uitwerking van de belangrijkste personages maakt het boek nog aantrekkelijker. Dit eerste deel van zijn ambitieuze trilogie bevat een volumineus en intens verhaal, dat je steeds blijft verrassen.

Zij die volgen: waar de geschiedenis zich herhaalt door de actuele terreurdreigingen. Ingar Johnsrud: een nieuwe stem en een nieuw geluid in de top van de Scandinavische thrillerwereld? Wellicht, ja.

Frank de Brouwer

Zij die volgen is een vlot geschreven thriller. Het boek is spannend van de eerste tot de laatste pagina. Door de vele onverwachte plotwendingen kost het moeite het boek weg te leggen. De actiescenes zijn heel expliciet beschreven, waardoor het goed mogelijk is je een voorstelling te maken van de situatie.

De verhaallijnen zijn soepel met elkaar verweven en daardoor goed te volgen. De afwisseling tussen flashbacks en actuele gebeurtenissen bouwt de spanning nog verder op. Het boek is zeker een aanrader voor wie van Scandinavische thrillers houdt en ik kijk nu al vol verwachting uit naar het vervolg van de trilogie.

M. de Vries

Boek leest makkelijk. Wel moest ik erg wennen aan alle namen die erin voorkomen. Ik had liever gezien dat de hoofdstukken van de tweede wereldoorlog een boek op zich was geweest. Op die manier blijf je meer in het verhaal. Nu was het toch elke keer een onderbreking. Verder is het boek goed geschreven met een goed plot.

Het blijft spannend tot het eind. Een goed begin van de trilogie.

Pierre Peeters

Zij die volgen is het eerste deel uit de Noorse trilogie De broederschap van debutant Ingar Johnsrud. Hij wordt aangeprezen als de nieuwe Noorse thrillersensatie die zijn lezers op het puntje van hun stoel houdt, en hij maakt deze rol ook ruimschoots waar.

Van begin af aan had het boek mij in zijn ban, al wil ik toekomstige lezer(s) waarschuwen, alertheid is geboden. Een grote hoeveelheid aan personages, figuren en informatie passeren - vooral bij het begin van het verhaal -de revue, waardoor je het boek zeer aandachtig moet lezen.

Het actieterrein van de eerste verhaallijn ligt in het heden, de kortere tweede verhaallijn heeft haar wortels in WOII. De link tussen deze twee verhaallijnen wordt tergend traag duidelijk. Een apocalyptische sekte "Gods Lys" (Gods Licht), rechercheur Fredrik Beier en zijn jonge vrouwelijke Pakistaanse partner Kafa Iqbal zijn de spilfiguren in het eerste deel van de trilogie.

Hoofdinspecteur bij de Noorse recherche Fredrik Beier krijgt het onderzoek toegeschoven in een massamoord op uitsluitend leden van de sekte "Gods Lys". Tijdens het onderzoek stellen de onderzoekers zich de vraag of deze moorden ingegeven zijn uit racistisch oogpunt of is er toch een andere oorzaak. Tijdens de zoektocht naar de barbaarse moordenaar stuiten ze op mysteries uit WOII, waar proeven op mensen werden uitgevoerd. Is dit de drijfveer van de moordenaar?

Langzaam wordt het mysterie ontrafeld…of toch niet?

De auteur heeft een zeer vlotte pen en een mooie en gevarieerde taal die resulteert in een fijne schrijfstijl, die soms zo realistisch is dat het lijkt of je staat zelf in het verhaal, en je de geur van bloed en van moord kan ruiken en smaken.

Het boek is heel erg boeiend, met een goed opgebouwd verhaal en verrassende plot. De epiloog doet al watertanden naar deel twee en deel drie van de Broederschap trilogie.

Cindy Strijkers-Brakel

Fascinerend, intrigerend en complex!

Zij die volgen is het debuut en eerste deel uit de Noorse trilogie De broederschap trilogie van Ingar Johnsrud, die wordt aangekondigd als: De nieuwste thrillersensatie uit Noorwegen! Persoonlijk vind ik dat er al snel met deze titels wordt gegooid, dus mijn mening was: eerst maar eens lezen.

De cover is mooi, maar doet wat mannelijk aan, het lettertype heeft hier een grote rol in.

Als er een massamoord heeft plaatsgevonden in een uithoek van Oslo, bij de apocalyptische sekte: het licht van God, moet Fredrik Beier er naar toe om deze zaak te onderzoeken. In eerste instantie wijst alles erop dat het gaat om een religieuze wraakactie. Maar is het dat wel?!

Beier en zijn collega's en met name met de Pakistaanse Kafa Iqbal wordt er kritisch naar de zaak gekeken en onderzoek verricht. Er moet jacht worden gemaakt op een brute moordenaar en tegelijkertijd in de verledens duiken van de sekteleiders. Hun onderzoek leidt hen naar de vreselijke en monsterlijke experimenten die werden uitgevoerd in de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal bestaat dan ook uit 2 verschillende verhaallijnen, namelijk in het heden en het andere heeft zijn wortels in 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk blijken deze verhaallijnen met elkaar verweven te zijn. Door deze twee verschillende verhaallijnen krijgt het verhaal meer body en gaat het de diepte in.

In het begin was het erg lastig om het verhaal op te nemen, dit kwam met name door de vele personages, figuren en informatie; alles wordt uitgebreid omschreven en het is niet duidelijk wat hoofd en bijzaken zijn en wat de schrijver nu precies wil vertellen. In het begin beschrijft Johnsrud soms ook wat van de hak op de tak. een voorbeeld hiervan is de manier waarop de gedachtes die Beier heeft ten opzichte van zijn vrouwelijke collega Kafa worden beschreven, maar ook de plotselinge, maar ook kant nog wal rakende seksuele handeling die wordt verricht in de auto. Het heeft niets met het verhaal te maken en wordt rauw omschreven wat niet door iedereen kan worden gewaardeerd.

Al lezende wordt duidelijker wat belangrijk is in het verhaal en waar het naar toe gaat en dan wil je niet meer stoppen met lezen, maar daarvoor moet men zich wel door het begin heen worstelen, wat afbreuk doet aan het geheel.

Door het gehele verhaal heen gebruikt Johnsrud veel afkortingen zoals RSM-troepen en PST zonder dat men weet wat het betekent. Ik moet zeggen dat ik dat niet echt storend vond, maar het gevolg is wel dat je hier sneller overheen gaat lezen waardoor het kan gebeuren dat je vitale informatie mist.

De verhaallijnen zijn complex, maar daar hou ik wel van! De actie-scenes zijn daartegen zeer duidelijk en beeldend beschreven. Hierbij is een waarschuwing op zijn plaats voor mensen die hier niet goed tegen kunnen. Het einde van het verhaal laat de lezer met vraagtekens achter. Ik ga er van uit dat een deel van het verhaal verder gaat in deel 2 en dat de reden is, maar het kan voor sommigen onbevredigend zijn.

Al met al vond ik het een fascinerend en intrigerend boek. Of Johnsrud nu echt de nieuwe sensatie is, dat moet hij voor mij echt nog bewijzen, wellicht zijn zijn volgende boeken (deel 2 en 3) van nog betere kwaliteit en makkelijker geschreven dan dit deel.

Monica Dolkemade

Rechercheur Fredrik Beier wordt naar een uithoek van Oslo geroepen om een massamoord te onderzoeken. De slachtoffers waren allemaal lid van de apocalyptische sekte Het licht van God. Daarom wijst alles op een religieuze wraakactie, maar Fredrik en zijn jonge partner Kafa Iqbal zijn sceptisch en al snel neemt het onderzoek een verrassende wending.

Ik had het moeilijk in het begin. Er waren veel beschrijvingen van allerlei zaken, ontzettend veel personages en karakterbeschrijvingen. Tevens ook in dit boek weer veel gebruik van afkortingen van allerlei diensten.

Ik vond het moeilijk mijn aandacht erbij te houden en had heel sterk de neiging om alles maar op te schrijven en ernaast te houden. Dit toch niet gedaan omdat lezen ontspanning moet zijn en geen werk.

Er zit veel actie in het boek maar het verhaal gaat maar door en door en is mij dus te lang (dik 500 pag.). Dan is er ook nog een open einde. Je moet dus wachten totdat het volgende deel verschijnt. Maar tegen die tijd ben ik de complete inhoud allang vergeten (wat nu al een beetje het geval is).

Omdat er mooi geschreven stukken zijn, het een debuut is, en het onderwerp mij wel aanspreekt krijgt het boek van mij 3 sterren.

Ingrid Poisson

Een trilogie over een duivels broederschap dat begint tijdens Wereldoorlog II met een sinister experimenteel plan en dat heden ten dage nog steeds bestaat. Een plot waar menig filmregisseur de vingers gaat van aflikken want het debuut van Ingar Johnsrud, Zij die volgen, vraagt om in beeld gezet te worden.

Heel wat namen passeren de revue, beginnend in 1937 tot nu en je hebt echt een notitieboekje nodig om ze allemaal te herinneren, maar het geheel is zo georkestreerd dat je het met plezier bijhoudt.

Womanizer en hoofdinspecteur van dienst Fredrik Beier wordt grandioos bijgestaan door Kafa Iqbal, terrorisme-specialist in de jacht naar een man (monster) die verschillende mensen "afslacht" die kunnen leiden naar de ontdekking van het Weense Broederschap. De ledematen vliegen je rond de oren en de auteur beschrijft alles op zijn eigen ruwe manier. Dus lezers die het niet zo begrepen hebben op een spatje bloed meer of minder, zijn reeds gewaarschuwd.

Zij die volgen is het eerste deel in een trilogie die sterk neigt naar een mengeling van De jongens uit Brazilië van Ira Levin en de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. Een nieuwe ster aan het Noorse firmament is gerezen en noemt Ingar Johnsrud.

Mijn notitieblaadjes steken tussen deel 1 van dit vuistdikke boek zodat ik snel de draad terug kan opnemen als deel 2 uitkomt.

Suzan Hogenbirk

Dit eerste deel in de Broederschap trilogie is een zeer diepgaand, maar goed uitgewerkt verhaal over hoofdinspecteur Fredrik Beier en zijn nieuwe collega Kafa Iqbal, die de moord op vijf sekteleden onderzoeken.

Hoewel Fredrik zijn collega Kafa aanvankelijk als indringer in zijn team ziet, zorgen verschillende schokkende gebeurtenissen dat de twee elkaar toch leren waarderen.

Het boek speelt gedeeltelijk in het heden en gedeeltelijk in het verleden (tijdens WO II). De moord op de sekteleden lijkt eerst weinig te maken te hebben met het verhaal van Kolbein Ihme Monsen tijdens WO II, maar na een tijdje komen de verhalen samen en versterken de hoofdstukken - die op en neer gaan in de tijd - elkaar.

De auteur heeft duidelijk zijn research gedaan om een straf verhaal neer te schrijven. Ook de uiteindelijke plot is op een aangename manier...complex. Toch verlies je als lezer weleens het overzicht door de vele gedetailleerde beschrijvingen van ruimtes of personen en heb je net iets meer basisinformatie nodig om de lijn van het boek te kunnen volgen.

Het boek intrigeerde mij niet direct, maar hoe meer je over het verleden van Fredrik Beier te weten komt en hoe persoonlijker het wordt, hoe meer ik toch wilde blijven doorlezen. Het tweede boek ga ik sowieso lezen...want als je denkt dat het allemaal afgelopen is, zijn er ineens nog die laatste hoofdstukken die de opmaat voor deel twee zijn. Ik ben benieuwd!

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij