Volledige reviews

Merel de Krieger

Mijn eerste ervaring met Carla de Jong. Een mooi meeslepend boek over drie mannen met verschillende herinneringen, gekoesterde gedachtes en verdriet. Een vader, die gekweld wordt door de fouten in het verleden en zijn verloren liefde. Een zoon, waarbij zijn vader de grote afwezige was en moeder de altijd 'verstandige, maar drammerige' aanwezige, en de minnaar en laatste man, die door beslissingen in het verleden, een beetje een verbitterde en jaloerse man is geworden die moeite heeft om zijn leven voort te zetten. En ondanks dat er geschreven wordt over de drie mannen, draait het hele verhaal over Jeanne, de vrouw die als een rode draad door dit verhaal loopt. Zij was de sterke persoonlijkheid, misschien zelfs een beetje notoir, maar wel eerlijk en rechtvaardig door het leven gaat. Zij geeft aan het einde een boodschap mee waardoor de heren ten alle tijde aan elkaar verbonden zijn, of ze het nou leuk vinden of niet. Een sterke boodschap, maar Jeanne heeft het laatste woord!

Ik heb van het boek genoten en vind het zeker een aanrader.

Miranda Masselink

Het was een geweldig boek dat moeilijk was weg te leggen. Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven. De karakters worden ook erg goed beschreven, je kunt echt een beeld vormen van de verschillende personen. Je wordt gewoon meegezogen in de wereld van de hoofdpersonen.

Het is een verhaal dat uit het is leven gegrepen. Het strijden voor je ware liefde.Hoe moeilijk kan het leven vaak zijn door de factoren die in ieders leven spelen, de liefde van je leven verliezen aan een man en dan ook nog aan een ziekte. De kinderen die er dan niks van begrijpen waarom de ouders zo handelen, het onbegrip. En natuurlijk de jaloezie en afgunst naar elkaar toe. Er stonden ook prachtige zinnen in het boek, zoals "de zonnestralen stelen", een geweldige mooie benaming. En hoe belangrijk het is om een echte beste vriend te hebben, zoals Nathan heeft met Kerem. Dat je dan met je problemen bij elkaar terecht kunt.

Het boek is ook goed ingedeeld vind ik, het begin in het boek dat Jeanne al overleden is en dan de geschiedenis hoe het allemaal in elkaar stak, en natuurlijk het einde hoe het ging na het overlijden van Jeanne. Erg goede opbouw. Ook wel een snel einde. Ik had eigenlijk een meer verrassend einde verwacht.

Ook wordt er een goed beeld geschetst van de ziekte ALS, hoe de ziekte in je sluipt en hoe die zich dan ontwikkelt en hoe snel dat gaat. En de pijn van het accepteren wat je dan niet meer kan. En dan de dappere beslissing om uit het leven te stappen. Ik moest echt even slikken toen ik bij de passage was dat Callum haar de vloeistof in de sonde spoot en naast haar ging liggen. Wat een emoties, het spatte van de bladzijde af.

Ook Liz, de vrouw met kanker. Je ziet haar gewoon voor je met het verdriet dat ze heeft en hoe toegewijd Nathan dan is. Echt goed beschreven. Het was een prettige stijl om te lezen.

Een echte aanrader dit boek! Het boek heeft spanning, emotie, goede beeldbeschrijving, dus helemaal top.

Edo de Waard

In 2009 zat het boek Serpent van Carla de Jong in mijn kerstpakket van mijn werkgever (GGZ-instelling in Amsterdam), binnen de kortste keren werd dit psychologische verhaal door mij verslonden. Nooit meer regen greep mij net als toen direct bij de lurven, ik moest en ik zou het boek zo snel mogelijk uitlezen. Echter ontbreekt er naar mijn mening een stukje continuïteit in de spanning an het verhaal, dit maakt het meer een roman dan een thriller (in het begin van het verhaal ging mijn fantasie aan de haal met de verdwijning, zal hij vermoord zijn heeft hij zelfmoord gepleegd?). Het verhaal is zeker zeer aangrijpend; een driehoeksverhouding tussen twee mannen en een vrouw en de strijd tegen ALS zeer passend in de huidige tijd. Het boek schreeuwt om een vervolg, omdat alle personages tot aan het einde interessant blijven, ik zou dolgraag willen weten wat er verder gebeurd in hun leven.

Heleen Engwerda

Zoveel emoties in dit boek: haat, wrok, verraad, genegenheid, maar bovenal: heel veel liefde. Mijn complimenten aan Carla de Jong: zij heeft dit verhaal heel mooi verteld. Vanuit het oogpunt van de drie mannen in Jeannes leven komen we stukje bij beetje te weten wat er allemaal gebeurd is.

Vanaf het begin werd ik gegrepen door het verhaal. De personages zijn goed uitgewerkt, het verhaal zit goed in elkaar en de spanning wordt goed opgebouwd. Door de wisselende vertelperspectieven per hoofdstuk wil je steeds doorlezen. Je wilt gewoon weten wat er gebeurd is en wat er achtergehouden wordt.

Het predicaat "Voor de lezers van Nicci Gerrard" is geheel terecht. Carla de Jong heeft hetzelfde vermogen om je mee te nemen in een familiegeschiedenis die doordrenkt is van geheimen. De gevoelens van de hoofdpersonen worden goed uitgewerkt waardoor de personages veel diepgang krijgen. Je kunt je daardoor ook goed inleven in de hoofdpersonen.

Ik kan er eigenlijk niet zoveel meer over zeggen, zonder iets van het verhaal te verklappen. Het is gewoon een geweldig boek! Van mij krijgt Nooit meer regen dan ook 5 sterren, de maximale score! Meer dan verdiend. Dit was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfstijl van Carla de Jong, maar zeker niet de laatste.

Paul Nijhuis

Wanneer Jeanne Dufout sterft blijven haar man, ex man en zoon vertwijfeld achter. Jeanne, een vrouw met een sterke persoonlijkheid, is nogal bepalend geweest in het leven van deze drie mannen.

Hoewel Matteo haar jeugdliefde is, trouwt ze met een andere oud-klasgenoot Callum. Zij krijgen samen een zoon (Nathan). Callum is chirurg en werkt veel. Het lijkt een gelukkig gezin, maar Callum gaat vreemd, iets wat Jeanne niet tolereert en het huwelijk loopt op de klippen. Jeanne zoekt raad bij Matteo die net terug is uit het buitenland, en zijn kans schoon ziet om Jeanne te veroveren. Dat lukt. Nathan volgt zijn vader in zijn voetsporen als chirurg. Callum krijgt een nieuwe relatie waaruit dochter Olivia geboren wordt.

Als Jeanne ziek wordt, komt Callum toch weer in beeld. Hij begeleidt haar in haar ziekteproces., waarvan het einde wel duidelijk is. Wanneer zij overlijdt, blijven de drie mannen verslagen achter. Vlak voor het openen van het testament krijgt Callum (via de notaris) een brief van Jeanne, waarop hij spoorloos verdwijnt. Nathan gaat samen met Olivia op zoek naar zijn vader, maar het is uiteindelijk de uit Frankrijk overgekomen zus van Jeanne die hem vindt. Callum, aan het eind van zijn Latijn, wil en kan niet langer leven met zijn geheim en heeft een brief geschreven voor Nathan die de hele familiegeschiedenis in een ander ligt plaatst.

De laatste zin van Jeanne's testament luidt: "Laat mij los en hou elkaar vast". Ook na haar dood weet zij haar dierbaren te verbinden en blijkt hoe sterk zij de touwtjes in handen houdt.

Carla de Jong weet de personages zo treffend neer te zetten dat je bij elk van hen sympathie voelt. Dit wordt nog eens versterkt doordat het verhaal steeds vanuit een ander perspectief verteld wordt.

Voor mij was dit het eerste boek van Carla de Jong, maar zal zeker niet het laatste boek zijn dat ik van haar lees.

Daphne Nijenhof

Een kijkje in het leven van drie mannen, (on)gewild verbonden door een vrouw.
De verschillende persoonlijkheden worden gedwongen met elkaar om te gaan,
erg knap hoe ze tijdens gesprekken met elkaar en mensen uit hun nabije omgeving meer inzicht over zichzelf krijgen. Je leert ze echt kennen! Beslissingen uit het verleden vormen je en halen je uiteindelijk ook weer in : een wijze les!

Een boek dat door de ziekte ALS erg van deze tijd is,
maar het verdriet om een geliefde te verliezen is van alle tijden...

Lisa ter Maat

Toen ik het boek voor het eerst zag dacht ik ja! Dat wordt een geweldig boek om te lezen. Alleen kan ik de titel van het boek niet plaatsen want zeg nou zelf een wereld zonder regen bestaat niet of zou Carla het anders hebben bedoeld?
Na het lezen van de samenvatting snapte ik het nog steeds niet maar ik kreeg wel meer inzicht waar het boek over zou gaan. Niet veel inzicht natuurlijk alleen dat hun ex vrouw/ vrouw/ moeder overlijd en dat er een testament wordt geopend.
Daardoor komt er een heel geheim naar buiten.

Nathan van Hall de zoon van Jeanne Dufour is dokter net zoals zijn vader Callum. Hij woont samen met Lily in Amsterdam.
Callums heeft samen met zijn nieuwe vrouw Nora een dochter genaamd Olivia zij is nu 15 jaar. Matteo Bresse was de man Jeanne Dufour. Sinds haar dood verwaarloost hij zich zelf. Maar op een dag veranderd alles. Hij gaat de tuin weer onderhanden nemen en ontmoet een lieve vrouw Maria.
Matteo en Jeanne kennen elkaar van school. Matteo leerde Jeanne als eerste kennen Callum voegde zich later toe aan de groep. Matteo werd verliefd op Jeanne maar helaas ging Callum er met haar vandoor.
Na het krijgen van hun zoon Nathan is het huwelijk niet meer zoals het moet zijn. Jeanne beslist toch om verder te gaan met haar jeugd liefde Matteo. Hier wilt ze samen oude mee worden. Maar helaas gebeurd dat niet Jeanne wordt ziek ze heeft ALS. Matteo verzorgd haar tot dat ze overlijd.
Een half jaar later wordt haar testament geopend Callum krijgt een brief maar naar de brief is hij op eens verdwenen. Wat stond er in haar brief aan Callum en waar is Callum nu?

In het begin vond ik het best lastig om in het verhaal te komen. Ook aan de moeilijke woorden af en toe wist ik niet eens wat het woord betekende en dacht ik dus dat het een fout zou zijn. Na veel zoeken was het dus geen fout. Na al het opzoeken van alle woorden was ik het verhaal al weer bijna kwijt. Het kan aan mij liggen over de woorden. Maar zelfs iemand van 50 wist niet wat het betekende. Verder vond ik het een geweldig boek ook wat er in haar testament staat. Ik wist eerst niet wie Carla de Jong was. Maar nu ik het weet ga ik nog vaker boeken van haar lezen!

Monique Krager

Weer eens een Roman tussen de thrillers door, altijd even wennen maar ik heb zeker geen moeite om in het boek van Carla te komen, het pakt me gelijk, de schrijfwijze en toch ook het vage wat ik in de thrillers ook vaak zo fijn vind zit ook in Nooit meer Regen.

Het boek pakt me als een trein ik stap in en reis mee in de wereld van verdriet, liefde en jaloezie. Je proeft uit de zinnen de jaloezie van de echtgenoot en ex echtgenoot van Jeanne Dufour en merkt dat het rouw proces nog in volle gang is bij de heren.

Mijn aandacht is getrokken, en het houd me tot het laatste hoofdstuk bezig wat er is gebeurt wat stond er in de brief die Jeanne aan Callum schreef? De personages zijn zo beschreven dat je wel van ze moet genieten, en doordat je zo mee leeft voel je gewoon de pijn. De onderliggende boodschap strijd tegen ALS ontroert me en maakt het boek enorm actueel en origineel.

De kracht van een moeder, vrouw, die overleden is maar na haar dood nog steeds zo veel kracht blijkt te bezitten dat ze zelfs na zes maanden nadat ze overleden is de regie nog in handen heeft, dat ontroert mij en zet me ook aan het denken; "wat kan liefde een kracht geven!"

Ik heb genoten van het eerste tot het laatste woord van; Nooit meer regen en ben dankbaar dat ik het boek voor uit mocht lezen, want met dit boek heeft Carla de Jong er een fan bij, de manier van schrijven de diepgang en de actualiteit raken me, en ik zal dan ook haar eerdere boeken gauw gaan lezen.

Linda Hilgers

Een hele mooie roman waar vooral het individuele gemis van een overleden Franse vrouw, ex-vrouw, moeder en zus centraal staat. Het boek leest heel vlot, er zit veel vaart in en de beschrijvingen en karakters van de hoofdpersonen en de buurten in en rond Amsterdam zijn heel duidelijk, beeldend en herkenbaar. De roman begint als Jeanne, een frele Francaise, is overleden is aan de ziekte ALS. Je volgt hoe haar man, ex-man, zus en zoon vechten met het verdriet en het eigenlijk alle vier vooral voor zichzelf houden.

Jeanne kent zowel haar man Matteo als ex-man Callum vanaf de middelbare school. Ze houdt van hen allebei maar kiest na de middelbare school om te gaan samen wonen met Callum, hij wordt chirurg en ze krijgen een zoon, Nathan. Door de vele uren die Callum in het ziekenhuis doorbrengt, strandt hun huwelijk en leeft Jeanne de laatste 15 jaar samen met Matteo. Callum krijgt in zijn volgende relatie nog een dochter, Olivia, het nu 15-jarige zusje van Nathan.

Vooral het terugkijken van zowel Callum als Matteo op hoe ze allebei op hun manier Jeanne als hun geliefde hadden kunnen behouden zijn heel mooi beschreven. Nathan is arts-assistent en wil ook graag chirurg worden, als hij de misstappen van zijn vader te horen krijgt is hij vooral trots op zijn moeder. Jeanne heeft de waarheid nooit aan Nathan verteld en nooit kwaad gesproken over Callum. Ook de zus van Jeanne, Julie, komt naar Amsterdam voor het testament en laat zowel Callum als Matteo inzien hoeveel Jeanne van beide mannen hield.

Het testament van Jeanne wordt pas een half jaar na haar overleden geopend bij de notaris en daar horen de nabestaanden het beste plan van Jeanne om ook in de toekomst nauw met elkaar samen te werken en vooral de liefde naar elkaar te tonen.

Jennifer Zweep

Een prachtige liefdesgeschiedenis. Je leest het verhaal van uit verschillende personages. Maar je voelt je direct verbonden met ieder van hen.

Ik werd vanaf pagina een geboeid door het tragische verhaal. Mooi beschreven en vlot geschreven. Ons Nederland heeft er een top schrijfster bij die zich zelf met dit boek heeft overtroffen!!

Een echte aanrader. Nicci Gerrard heeft er een concurrente bij!

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij