Volledige reviews van Mijn lange weg naar huis

Lees hier de volledige reviews over Mijn lange weg naar huis

Misha Doornink

Als Saroo Brierley 5 jaar oud is, raakt hij op een klein stationnetje in India zijn broer Guddu kwijt. Saroo is samen met Guddu met de trein gegaan, naar het werk van Guddu. Hij moet zich zien te vermaken totdat Guddu terugkomt. Als dat te lang duurt raakt hij in paniek en stapt alleen in de trein om naar huis te gaan.

Alleen is dat helaas de verkeerde trein. Saroo valt in slaap en wordt wakker in Calcutta. In deze grote, onbekende stad gaat hij uit nood zwerven en wordt uiteindelijk in een weeshuis geplaatst. Als niemand weet waar hij vandaan komt wordt hij na een tijdje ter adoptie aangeboden aan een Australisch echtpaar, waar hij een liefdevol thuis vindt. Als Saroo 26 jaar is, gaat hij o.a. via google earth op zoek naar de plaats waar hij vandaan komt, met behulp van zijn adoptie moeder.

Het verhaal bevat de zoektocht van Saroo naar zijn familie en ook de jeugdherinneringen die hij heeft.

Het is vlot geschreven en ik kon me goed inleven in de personages. Vanwege het verhaal heb ik het boek in een ruk uitgelezen, omdat ik graag wilde weten hoe het af zou lopen. Wat een boeiende zoektocht en wat een mooi einde!

Ik waardeer het, ondanks de soms wat eenvoudige schrijfstijl , dan ook met 4 sterren.

Miriam Verhaaf

'Als je moet overleven leer je vertrouwen op je intuïtie' en 'Niets is sterker dan liefde waar een bloedverwantschap aan ten grondslag ligt'. Dit lijken de twee kerngedachten die als basis dienen voor dit bijzondere en originele boek over een jongetje, die er alles aan doet om zijn weg naar huis te vinden.

Het verhaal draait om de jonge, moedige Saroo, die per ongeluk in slaap valt in een trein en hierdoor verdwaalt. Hij doet er alles aan om zijn weg naar huis terug te vinden, wat lijdt tot een overlevingstocht, waar het zoeken naar herkenningspunten en eten centraal staan. Hierin ontvangt Saroo hulp uit onverwachte hoek, maar moet vooral ook vertrouwen op zijn intuïtie, wanneer hij bijna bij de verkeerde mensen terecht komt. Saroo heeft veel geluk, wanneer hij via een omweg terecht komt bij liefhebbende adoptieouders, die zelf ook het nodige meegemaakt hebben. Indrukwekkend hierbij is, dat Saroo onbewust blijft zoeken naar zijn oorspronkelijke familie. Hoe gelukkig hij ook is in zijn pleeggezin, zijn verlangen naar zijn oorspronkelijke ouders blijft als een onverwoestbare band, een zeer grote rol spelen in Saroo's leven.

'Mijn lange weg naar huis' maakt diepe indruk en zet je als lezer aan het denken. Allereerst is het doorzettingsvermogen en de intuïtie van een vijfjarige jongen bijzonder te noemen. Het verhaal laat juist zien, dat deze bijzondere eigenschappen Saroo heel ver brengen. Het is ongelooflijk om te lezen, dat een jong kind zich op deze wijze staande weet te houden in de grote stad. Mooi hierbij is de invloed van de opvoeding op de zelfredzaamheid van het kind. Saroo wordt namelijk van jongs af aan geleerd te letten op zijn zusje, en zichzelf te redden wanneer zijn moeder lange tijd van huis is.

Ook de creativiteit en de vindingrijkheid van de hoofdpersonage en de filmische manier waarop dit in het boek beschreven is. Je verbaast je als lezer over de nieuwe manieren die Saroo bedenkt om de weg terug naar huis te vinden. De manier van schrijven zorgt ervoor dat je het verhaal heel gemakkelijk in je hoofd in beelden om kunt zetten.

Daarbij is het heel mooi om te lezen dat de adoptieouders veel meer waarde hechten aan het geven van liefde en non-verbale communicatie, in plaats van het spreken van de taal. Het is voor hen veel belangrijker om het desbetreffende kind te laten zien dat hij gewenst, geliefd is en gewaardeerd wordt. En juist dat is één van de mooie kanten van het mens zijn.

Het verhaal is gemakkelijk leesbaar en er wordt weinig gebruik gemaakt van moeilijke woorden. De proloog telt ruim drie bladzijden, maar ik heb zelden zo'n indrukwekkende proloog gelezen. Je voelt de verlatenheid van de ik-persoon als hij voor het lege huis staat, hetzelfde gevoel dat hij 25 jaar geleden ook had. Het beetje hoop, dat weer naar boven komt, als er bij de buren iemand tevoorschijn komt. En dan aan het eind van de proloog de verpletterende mededeling: 'kom maar mee, ik breng u naar uw moeder! 'Hierna wil/moet je verder lezen! De constant opgebouwde spanning gevoed door het bijzondere verhaal, zorgt ervoor dat je door blijft lezen.

Concluderend is 'Mijn lange weg naar huis' een indrukwekkend, origineel en filmisch geschreven verhaal, dat de lezer nog lang na zal blijven. Het boek wordt ook verfilmd. Maar omdat het verhaal al zo beeldend beschreven is, kun je je afvragen of de film dan niet alleen maar tegen kan gaan vallen. Verplicht leesvoer voor mensen die van mooie en bijzondere verhalen houden, waarin krachtige en moedige personen, de hoofdrol hebben.

Christel Baakman

Aanrader, ongelooflijk levensverhaal

Waargebeurd verhaal over een Indiaase jongen die als 5 jarige verdwaalt, geadopteerd wordt door een Australisch echtpaar en daar opgroeit. Als volwassene gaat hij o.b.v. zijn vroege jeugdherinneringen en met behulp van Google Earth op zoek naar zijn geboortehuis en familie.

Wat een ongelooflijk waargebeurd levensverhaal. Bijzonder hoe goed Saroo Brierley zijn jeugdherinneringen bewaard heeft. Zo heeft hij met zijn adoptiemoeder o.b.v. zijn verhalen kaarten getekend van zijn huis en woonomgeving. Het doorzettingsvermogen waarmee hij dag na dag grote delen van India heeft doorzocht met Google Earth op zoek naar het treinstation in zijn oude woonplaats en de overtuiging dat zijn missie zou slagen zijn bewonderenswaardig.

Hoewel ik de schrijfstijl soms een beetje stijf vond (kan ook door de vertaling komen) heb ik het boek door het intrigerende en onwaarschijnlijke verhaal heel snel uitgelezen.

Ik geef dit boek 4 sterren: schrijfstijl 3 sterren, verhaal 5 sterren en kijk uit naar de verfilming!

Marloes Smit

Als Saroo Brierly 5 jaar oud is raakt hij op een station zijn broer kwijt. Hij klimt in een treinstel en na een tijd komt de trein tot stilstand en Saroo stapt uit. Hij heeft geen idee hoelang en waarheen hij is gereisd. Hij weet alleen nog waar hij vandaan komt, het plaatsje Ginestlay. Helaas weet niemand waar dat ligt… Saroo weet te overleven op straat en belandt in een weeshuis. Na een tijdje wordt hij geadopteerd door een Australisch echtpaar. Na vijfentwintig jaar vindt hij zijn weg terug naar huis.

Saroo vertelt het verhaal vanuit zijn herinneringen. De herinneringen van een 5-jarig jochie. Zijn die betrouwbaar en wat is er in de tussentijd allemaal veranderd?

Het verhaal leest vlot door de korte zinnen en het simpele taalgebruik.

Als lezer was ik nieuwsgierig naar het verhaal, het waargebeurde verhaal van Saroo. Hoe is het mogelijk dat niemand hem kon helpen zijn huis terug te vinden? Absurd gewoon.

Afgezien van het wonderlijke verhaal van Saroo vond ik het boek soms toch wat te langdradig. Bepaalde herinneringen en gedachten werden meerdere malen herhaald. Ook de aanpak van Saroo om via Google Earth naar zijn geboorteplaats te zoeken vond ik echt te uitgebreid omschreven.

Mijn conclusie: Het verhaal is bijzonder, confronterend en indrukwekkend. Een leuk verhaal voor een tijdschrift, maar niet voor een boek. Daarvoor heeft het wat mij betreft net iets te weinig inhoud.

Ik geef het boek 3,5 sterren

Bianca Herder

Wat een bijzonder mooi boek over een jongetje dat verdwaalt raakt.

Hoe hij uiteindelijk zijn weg terug vindt is zo mooi beschreven dat je helemaal in het verhaal zit, emoties zijn voelbaar. Ik kon het boek moeilijk weg leggen omdat ik zo graag wou weten hoe het afliep.

Het boek leest makkelijk weg.Heel ontroerend verhaal, bijna niet voor te stellen dat iemand dit echt meegemaakt heeft. Wat ook erg leuk is in het boek zijn de foto's, van zijn zoektocht maar ook van zijn adoptie en familie.

Ik kan het boek echt aan iedereen aanraden, wat een levensverhaal!

Louise Middelkamp

Een makkelijk te lezen boek over een 5-jarig jongetje uit India. Hij raakt verdwaald en kan de weg naar huis niet meer terugvinden. Het boek is indrukwekkend, aangrijpend en waargebeurd. Je leeft als lezer erg mee met Saroo en hoopt dat hij z'n familie weer terug vindt. Erg leuk dat er ook foto's in het boek verwerkt zijn.

Wat mij betreft een aanrader!

Jolanda Sanders

Indrukwekkend waargebeurd verhaal. Het verhaal is heftig, persoonlijk maar zeker ook hoopvol. Vooral tijdens de hoofdstukken over Saroo's jeugd kon ik tranen en kippenvel maar moeilijk bedwingen. De paniek maar ook het aanpassingsvermogen van de kleine Saroo waren voelbaar door de paginas heen. Het blijft ongelooflijk hoe door zoekwerk maar ook door spelingen van het lot de familie weer herenigd is. Respect. Een prachtig boek dat bewijst dat er ook goede dingen via internet en social media kunnen plaatsvinden.

Ronald Langstraat

Voor het I (L) lezen review team van uitgeverij Meulenhoff Boekerij mocht ik het boek 'Saroo Brierley - Mijn lange weg naar huis' lezen.

Een aangrijpend verhaal over een jongetje van 5 jaar, dat door samen met zijn broer op de trein te stappen, en vervolgens te verdwalen. In slaap gevallen in de trein, komt hij er bij wakker worden achter dat hij niet meer is op de plek die hij herkent. Hij blijkt aan de andere kant van het land terecht gekomen te zijn in de miljoenenstad Calcutta. Hij heeft daar geen slaapplaats, eten of vervoer. Na een paar maanden op straat te hebben gezworven en veel dingen te hebben meegemaakt, wordt hij door een persoon meegenomen en opgenomen in een tehuis voor kinderen. Daar proberen ze hun best te doen om op zoek te gaan naar zijn biologische ouders. Als dit niet blijkt te lukken wordt hij na 5 maanden geadopteerd door een echtpaar uit Australië.

Als Saroo 26 is gaat hij via een lange zoektocht op zoek naar zijn biologische ouders en zijn vroegere huis. Dit doet hij met behulp van Google Earth. Na maanden speuren binnen de cirkel die hij heeft gemaakt, komt hij er achter dat hij het hier niet gaat vinden. Lukraak zoekt hij buiten de cirkel en al snel komt hij herkenbare punten tegen.

Hij gaat alleen terug naar deze plek en treft daar zijn ouderlijk huis aan: leeg. Maar de bevolking is behulpzaam en weten al vrij snel zijn moeder en broer en zus te vinden...

'Mijn lange weg naar huis' is een boek wat snel wegleest en wat bovendien ook interessant is om te lezen. Een aangrijpend en mooi verhaal over een volwassen geadopteerde jongen, die zijn weg terug naar huis zoekt door middel van internet. Nu het boek dicht is geslagen, is het wachten op de film die gaat komen. Een echte aanrader

Kim *****

'Mijn lange weg naar huis' is een indrukwekkend en intrigerend verhaal. Saroo Brierley vertelt op een prachtige en eerlijke manier wat hij allemaal in zijn leven heeft meegemaakt. En dat is niet niks! Je leeft mee met de hoofdpersoon en hoopt het beste voor hem. Vooral als hij in zijn eentje door de straten van de grote stad zwerft… Het liefste zou je in het boek kruipen om hem van de straat te halen.
Brierley's verhaal is prettig en vlot geschreven. Het laat je niet los als je eenmaal begonnen bent met lezen, waardoor je gewoon maar door blijft lezen. Je wilt bijvoorbeeld weten wat hij allemaal in India heeft meegemaakt, hoe het voor hem was om naar Australië te gaan en of het hem gelukt is om zijn familie in India terug te vinden. Allemaal vragen waar je uiteindelijk antwoord op krijgt.
Nadat je 'Mijn lange weg naar huis' uit hebt, blijft het nog even in je hoofd zitten. Het verhaal laat een enorme indruk achter. Het is absoluut een aanrader om te lezen.

Lobke van der Sanden

Een aangrijpende reis door het leven van dappere Saroo.

Het verhaal begint met het feit dat hij na 25 jaar weer voor de deur van zijn ouderlijk huis staat.

Daarna voert het verhaal de lezer terug in de tijd, van zijn jonge jeugd in India, hoe hij op het station zijn broer kwijtraakt en uiteindelijk in het harde en gevaarlijke straatleven van Calcutta belandt.

Een ongelofelijke beschrijving hoe de jonge Saroo zich daarin staande houdt.

Door zijn levendige manier van schrijven waan je je helemaal in India, en in Saroo zelf.

Via zijn verblijf in een tehuis en weeshuis, komt hij uiteindelijk aan bij zijn pleegouders in Australië.

Hij groeit daar op en gaat studeren, maar zijn achtergrond blijft hem boeien. Waar komt hij vandaan? Hoe ziet zijn ouderlijk huis eruit? En vooral, hoe zou het zijn zusje vergaan?

Een lange, emotionele zoektocht volgt, en hij reist naar India om zijn familie te zoeken.

Zal hij daarin slagen?

Een heftig, aangrijpend verhaal dat je niet meer loslaat...

Linda Hilgers

Wat een ongelofelijk waargebeurd verhaal!

Voor het I love lezen review team van Meulenhoff Boekerij mocht ik het waargebeurde verhaal van Saroo Brierley lezen. Een arm 5-jarig jongetje in het westen van India overleeft iedere dag op straat door te bedelen. Op een dag gaat hij mee met zijn oudere broer en verdwaald bij het treinstation. Hij valt in slaap in een goederentrein en belandt uiteindelijk aan de andere kant van het land in de miljoenenstad Calcutta. Na een paar maanden zwerven op straat, wordt hij opgenomen in een kindertehuis en omdat ze daar zijn biologische ouders niet kunnen vinden, wordt hij al snel geadopteerd door een Australisch echtpaar.

Als Saroo 26 jaar is gaat hij via Google Earth op zoek naar het station waar hij als vijfjarige verdwaald is. Hij weet ongeveer de naam en dat er een watertoren stond en een voetgangersbrug over het spoor liep. Na maanden speuren op Google Earth ziet hij opeens de kenmerken van het station waar hij ooit als vijfjarige verdwaald is. Hij gaat alleen terug naar deze plek in India en ontmoet zijn biologische familie. Het boek is vlot en beeldend geschreven, wat vooral opvalt is de dankbaarheid van Saroo. Hij is blij dat hij geadopteerd is door zijn Australische ouders en de mogelijkheid heeft gehad om naar school te gaan, te sporten en te studeren. Hij is heel blij dat hij zijn biologische familie heeft gevonden, het geeft hem innerlijke rust, hij heeft "geluk" gehad in zijn jonge leven, de cirkel is rond! Ook leuk zijn de foto's en afbeeldingen rond zijn adoptie en de foto's van het weerzien met zijn biologische familie halverwege het boek.

Ik ben ook wel benieuwd naar de film die er van dit waargebeurde verhaal gaat komen!

Inge Trollmann

Het boek Mijn lange weg naar huis gaat over een geadopteerd jongetje uit India: Saroo Brierley. Op een dag raakt hij zijn broer kwijt en komt terecht in een afgesloten treinstel waardoor hij aan de andere kant van India belandt. Na op straat geleefd te hebben komt hij uiteindelijk in een weeshuis en al snel daarna wordt hij geadopteerd door een Australisch stel. Wanneer Saroo volwassen is gaat hij op zoek naar zijn Indiase familie.

Het boek begint met een proloog; de volwassen Saroo staat voor zijn ouderlijk huis in India en komt erachter dat het huis is verlaten. Vervolgens wordt het verhaal verteld vanaf zijn eerste herinneringen. Het verhaal is makkelijk te volgen; Brierley gebruikt korte zinnen en het taalgebruik is niet hoogstaand. Ook trekt het verhaal de lezer mee, je wordt nieuwsgierig en wilt meer weten over wat Saroo allemaal heeft meegemaakt en over de wonderbaarlijke cultuur in een land als India.

Wellicht door het aspect dat het verhaal waargebeurd is leef je als lezer erg mee met Saroo, je voelt zijn angsten als klein jongetje in de grote stad Calcutta, maar ook zijn verlangen om terug te keren naar zijn familie wanneer hij ouder is. Wanneer Saroo via Google Earth beschrijft dat zijn hart even stilstaat wanneer hij zijn oude woonplaats ontdekt, staat mijn hart ook even stil. Dit emotieve aspect in combinatie met dat dit boek een absolute page turner is maken Mijn lange weg naar huis zeker het lezen waard.

Jeannie Bertens

Een 5-jarig jongetje leeft in India in een straatarm gezin. Zijn ouders zijn uit elkaar, moeder moet de hele dag werken om de kost te verdienen en wordt daarbij geholpen door haar oudste zonen.

Saroo, de hoofdpersoon uit het verhaal zorgt voor zijn kleinere zusje als de moeder uit gaat werken. Op een dag gaat hij met zijn oudste broer mee in de trein naar een andere stad. Overdag moet Saroo zich zelf bezig houden en wachten tot Guddu, zjn broer hem op komt halen. Het wordt avond en zijn broer is er nog steeds niet. Saroo raakt in paniek en neemt de trein om naar huis te gaan, alleen gaat de trein in de verkeerde richting en komt Saroo uiteindelijk in Calcutta aan. Daar leeft hij enkele weken op straat, beleeft levensgevaarlijke avonturen en uiteindelijk belandt hij in een weeshuis. Daar gaan ze zoeken naar zijn familie maar dat blijkt al snel het zoeken naar een speld in een hooiberg te zijn. Saroo noemt zijn geboorteplaats Ginetslay, dat wordt door niemand herkend. Na een maand wordt hij ter adoptie aangeboden aan een echtpaar uit Australie. Saroo heeft weer een familie en groeit in een harmonieus gezin op. Hij bewaart de herinneringen aan zijn jeugd echter minutieus en wordt daarbij geholpen door zijn adoptiemoeder. Eenmaal volwassen gaat Saroo met de bewaarde herinneringen op zoek en herkent na een aantal jaren via Google Earth zijn geboorteplaats Ganesh Talai ( Ginetslay in Saroo's woorden). Een ontroerende eerste reis naar India volgt. Saroo vindt zijn moeder, broer en zusje terug. Zijn moeder is altijd in de buurt blijven wonen omdat ze hoopte dat Saroo de weg naar huis terug zou vinden.

Het is een prachtig verhaal geworden waarin je onmiddellijk met Saroo mee leeft. Een verhaal bovendien wat goed afloopt voor het 5-jarig jongetje wat in Calcutta moet zien te overleven net als vele andere kinderen met wie het veel minder goed is afgelopen. Saroo beseft dat en dat geeft hij heel goed weer in zijn verhaal, wat mij betreft een aanrader!

Alexandra Honings

Ik heb zojuist Mijn lange weg naar huis dichtgeslagen. Een boek over een 5-jarig jongetje uit India dat verdwaald raakt en de weg naar huis niet meer terug kan vinden. Het zal uiteindelijk 25 jaar duren voor hij weer contact weet te vinden met zijn familie. Een erg intens, indrukwekkend en heftig boek. Wat mij het meeste raakte was niet eens het feit dat het jongetje verdwaald kon raken, maar dat niemand zich het lot van een klein kind op een treinstation aantrekt. De mensen zijn daar blijkbaar zo gewend geraakt aan kleine, jonge, bedelaars dat hulpvragen niet beantwoord werden. Is dat gewenning of afstomping? Daar ben ik nog niet uit...

Ondanks het onderwerp vond ik het een 'mooi' boek dat ik in 1 ruk heb uitgelezen. Ik kon het niet aan de kant leggen en was erg benieuwd hoe het verder zou gaan. Wat mij betreft dan ook zeker een aanrader!

Angelina de Jong

Het boek start met volwassen Saroo die voor zijn ouderlijk verlaten huis staat.
Saroo is als 5 jarig jongetje met zijn broer meegegaan met de trein en is daar achtergelaten, zijn broer zou hem weer ophalen. Saroo stapt in een verkeerde trein en komt aan in een verkeerd dorp. Daar leeft hij een paar weken op straat komt uiteindelijk in een weeshuis terecht.

Zoeken naar zijn familie levert niks op. Later wordt hij geadopteerd. Zijn adoptiemoeder helpt hem met zijn bewaarde herinneringen. Via Google earth herkent hij zijn dorp en vindt uiteindelijk zijn moeder broer en zusje terug.

Waargebeurd verhaal. Goed geschreven. Ontroerend. Dit verhaal raakt je.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij