Onder de Italiaanse zon

Santa Montefiore

Een Italiaanse kookcursus in een Toscaans palazzo heeft verstrekkende gevolgen

Als de achtenzestigjarige weduwe Gracie een advertentie voor een kookcursus in een Toscaans castello ziet, boekt ze de reis zonder aarzelen. Iedereen in het gehucht in Devon waar ze woont is...Lees meer

Erika

Onder de Italiaanse zon - Santa Montefiore

Ik waan mij in Toscane, ik ruik de rozemarijn en de tijm en voel de warme zon op mijn huid….

Santa Montefiore heeft een bloemrijke schrijfstijl, die je helemaal in het verhaal trekt. Zo ga je mee naar het Italië van de jaren '50 en '60, en word je deelgenoot van het geheim van Gracie, het geheim dat langzaam duidelijk wordt ook voor haar kleindochter, die van niets wist, net als de rest van de familie.

Veel aandacht voor het Italiaanse landschap, het Italiaanse eten en de wereld van de schilderkunst, ja, óók de duistere achterkant daarvan. Deze zaken vormen de achtergrond van het verrassende verhaal dat verteld wordt, afwisselends vanuit het heden, en met flash-backs naar de jaren '50.

Er is naar mijn smaak maar één storend element en dat behelst niet eens het oorspronkelijke boek, maar de vertaling. In het Engels maakt het geen verschil, maar in het Nederlands wel: Gracie wordt voortdurend met 'u' aangesproken door haar kleindochter. OK, niet elke Nederlander tutoyeert zijn (groot)ouders, maar het komt wat formeel en afstandelijk over, terwijl het over een vertrouwelijk contact tussen de twee vrouwen gaat. Voor mijn gevoel klopt het niet.

Onder de Italiaanse zon

Als de achtenzestigjarige weduwe Gracie een advertentie voor een kookcursus in een Toscaans castello ziet, boekt ze de reis zonder aarzelen. Iedereen in het gehucht in Devon waar ze woont is stomverbaasd: Gracie is al veertig jaar haar dorp amper uit geweest. Vooral haar dochter Carina kan haar oren nauwelijks geloven. Om een oogje in het zeil te houden besluit ze mee te gaan, en ze neemt haar eigen zeventienjarige dochter ook mee.

De drie vrouwen reizen naar het adembenemend mooie stadje Colladoro, waar de mensenschuwe graaf Tancredi Bassanelli om financiële redenen zijn kasteeldeuren heeft geopend voor betalende gasten. Maar Gracie draagt een geheim met zich mee. Een geheim dat zelfs haar dochter niet kent en dat alles te maken heeft met haar impulsieve besluit om naar Italië af te reizen. Terwijl ze zich onderdompelt in herinneringen - aan de liefde die ze verloor en aan de tragedie die haar deed terugkeren naar Engeland - ziet ze dat de magie van Toscane haar dochter en kleindochter ook niet onberoerd laat. Zo herontdekken ze de liefde, voor elkaar, voor het goede leven, en voor die ene…

Een feel-good roman, voor een grote doelgroep van vooral vrouwen, denk ik. Gemakkelijk leesbaar, heerlijk om bij te ontspannen of om mee te nemen op vakantie. Naar Toscane, bijvoorbeeld.

An

Vakantiegevoel en lekker wegdromen.

Ik hou van alle boeken van Santa Montefiore, maar nog...Lees meer >

Fernand

Sinds de dood van haar echtgenoot Ted, leidt de achtenzestig jarige Gracie Burton een...Lees meer >

Inie

Het is een boek waarvan je het eerste hoofdstuk denk oké, maar dan ineens heeft het je te pakken...Lees meer >

Bieke

Dé must read van deze zomer.

In het betoverende Toscane speelt zich een romance af waar...Lees meer >

Grace

Onder de Italiaanse zon was mijn eerste Santa Montefiore, maar zal absoluut niet mijn laatste...Lees meer >

Meer gereviewde boeken

Wendy Brokers
Christi Daugherty
Cathy Kelly
Jackie van Laren
David Nicholls
Robert Bryndza
Santa Montefiore
M.J. Arlidge
Armando Lucas Correa
Jenna Blum
Nathalie Pagie

Gereviewde boeken

Wendy Brokers
Christi Daugherty
Cathy Kelly
Jackie van Laren
David Nicholls
Robert Bryndza
Santa Montefiore
M.J. Arlidge
Armando Lucas Correa
Jenna Blum
Nathalie Pagie