Joseph Conrad

Joseph Conrad

Joseph Conrad (1857 - 1927, Canterbury, Engeland) werd geboren als Józef Teodor Nałęcz Konrad Korzeniowski in Berdyczów, Polen en tot zijn zestiende opgevoed door een oom. Hij belandde via Zwitserland in 1873 in Venetië, waar hij zich aanmeldde als matroos. Tien jaar later had hij het tot eerste stuurman gebracht, na enkele jaren liet hij zich tot Engelsman naturaliseren en klom hij op tot de kapiteinsrang. In de negentiger jaren van de vorige eeuw zegde hij de zee vaarwel en wijdde zich geheel aan het schrijven. In zijn twintig jaren zeemanschap had hij voldoende indrukken en ervaringen opgedaan om gedurende dertig jaren een uitgebreid en voortreffelijk oeuvre bijeen te schrijven, waarin de zee onveranderlijk de hoofdrol speelde.
Het merkwaardige was dat de Pool Conrad, die levenslang moeite had met Engels spreken, zich in zijn verhalen en romans ontpopte als een meester van de Engelse taal. Als schrijver over de zee, bestaansredenen en noodlot van al wie haar bevaren, is Conrad onovertroffen, in de Engelse letterkunde en in de wereldliteratuur.

Deel deze pagina:

newsletter Facebook Twitter

Laatste uitgave

Joseph Conrad

Wie eenmaal met de zee te maken heeft gekregen, is erdoor getekend. Zijn lot is voortaan verbonden met de zee, en ergens achter het einde van de horizon ligt het noodlot op hem te wachten. Amy Foster trouwde met een menselijk aanspoelsel, een stuk wrakhout dat op de emigrantenweg van Oost-Europa naar Amerika verongelukt was. Zij heeft hem opgenomen en liefgehad, maar het lot was niet te veranderen: hij bleef de vreemdeling, die door de zee getekend was. Kapitein Whalley uit Het einde van de reis heeft zijn God en zijn schip levenslang trouw en eerlijk gediend. Hij vond daarom...Lees meer