Volledige reviews

Monique

In het nieuwste boek van Marian Keyes maken we kennis met Amy en haar man Hugh, die samen met hun kinderen in Ierland wonen. Hugh wil een break van hun huwelijk en vertrekt op reis naar het verre Azië voor zes maanden.

Het boek (dat maar liefst 600 pagina's dik is) is opgedeeld in drie delen: voor, tijdens en na de break. Dankzij flashbacks naar het verleden, leren we de personages en hun achtergrond beter kennen. Het verhaal leest vlot en je leeft meteen mee met Amy, die zo plots door haar man in de steek is gelaten. Een aanrader om op vakantie te lezen!

Tessa

Het is een boek dat lekker leest, met veel humor maar ook verdriet. Het is een dik boek maar het kon mij de hele tijd boeien, omdat je ook terugging in de tijd om er achter te komen waarom bepaalde dingen gebeurde zoals ze gingen. Dit was met een ander lettertype aangegeven waardoor het duidelijk herkenbaar was. Ook stonden de data boven de hoofdstukken met het aantal dagen dat Hugh weg was. De dochters van Amy zorgde ervoor dat het verhaal grappig werd, helemaal met de vlogs van Neeve en haar oma. Josh vond ik geen leuke man, hij deed het alleen maar voor de sex en weinig liefde.

De titel van het boek kon ik niet helemaal rijmen met het verhaal, want ik had het eerder een andere titel gegeven zoals "Break" of zoals Neeve het noemt "Zelfactualisatie" maar dan wordt de titel misschien iets te serieus. De cactus op de voorkant vind ik leuk in de vorm van een hart maar ook niet erg passend. Al met al is het een boek waar ik van genoten heb, en het was sneller uit dan ik dacht. Ik ben wel benieuwd naar een vervolg.

Marina

Amy is jarenlang getrouwd met Hugh. Maar Hugh voelt zich niet meer goed in zijn huwelijk en besluit om een break in te lassen. Hij beweert nog altijd van haar te houden, maar hij wil voor 6 maanden naar Zuidoost-Azië en daarna zal hij terug komen.

Amy's wereld stort in. Ze begrijpt het allemaal niet meer. Haar man wil een break, maar dat betekent dat zij noodgedwongen ook een break moet nemen. Haar hele leven staat op zijn kop. Plots staat zij er alleen voor in het huishouden en de zorg over hun 3 dochters, Neeve, haar dochter uit haar eerste huwelijk, Kiara uit haar huidige huwelijk en Sofie, een nichtje dat ze opneemt in haar gezin als pleegdochter. De meisjes zijn ook helemaal overdonderd door het vertrek van Hugh.

De lezer krijgt een inkijk in het dagelijkse leven van Amy en hoe ze zich uit de slag trekt. Uiteindelijk slaagt ze er in haar carrière en huishouden draaiende te houden. Op een bepaald moment neemt ze contact op met Josh die ze maanden daarvoor via haar werk heeft ontmoet.

Keyes weet op een zeer realistische manier het reilen en zeilen van Amy's leven weer te geven, doorspekt met humoristische noten waardoor het verhaal heel luchtig wordt. Het is een verhaal over de vaste waarden in het gehuwde leven, over de balans opmaken en conclusies trekken, over het al dan niet standhouden van een liefde.

Jolien

Een verrassend dikkerdje

Toen het boek bij mij terecht kwam, moest ik toch even slikken. Het was dikker dan ik had verwacht… Daardoor vond ik het soms wat ongemakkelijk lezen.

Op zich vond ik het boek wel goed. Het was aangenaam om te lezen, maar hier en daar, en dan vooral op het laatste, vond ik het toch wat langdradig. Maar ik bleef benieuwd hoe het zou aflopen. Uiteindelijk voel je wel mee met Amy. Wat ze allemaal moet doorstaan in haar eentje, wanneer Hugh weg is. En je kan je helemaal inleven met al haar beslissingen. Ik kon het niet laten om soms eens te denken 'Amy, wat doe je nu toch?', 'Dat kan je toch niet doen, je zal daar spijt van krijgen!' of dan eerder 'Goed gedaan, Amy, zo zou ik het ook doen'!

Ook door de korte hoofdstukjes en met de flashbacks tussendoor bleef het boek wel vlot lezen. De actuele thema's die in het boek aan bod komen maken het verhaal des te interessanter. Zo'n dik boek enkel over het vertrek van Hugh en de liefde van Amy zou waarschijnlijk snel saai worden.

Ik kan dus gerust besluiten: het is geen boek dat mij jaren zal bijblijven, maar ik ben toch blij dat ik hem heb uitgelezen.

Saskia

Het is een superdik boek en dat had ik niet verwacht, maar ik had wel meteen zin om er aan te beginnen. Het verhaal gaat over een echtpaar met 3 'dochters', de man wil een break van 6 maanden en vertrekt naar het buitenland.

Leef mee met hoe het thuis gaat als hij weg is. Met gebeurtenissen als vreemdgaan, scheiden, tienerzwangerschap, verliefdheid, familie enzovoort.

Aan het begin was het even wennen, omdat er steeds een terugblik wordt gedaan naar eerdere gebeurtenissen. Zowel van kort geleden als van jaren terug, dan moest ik even omschakelen.

Er worden af en toe ook veel namen genoemd, dan moet je echt even nadenken over wie het dan gaat.

Maar hoe verder ik kwam met lezen, des te luchtiger het boek werd, en des te meer ik moeite had het boek weg te leggen.

Een aanrader! Leef mee met het leven van Amy en de drie meiden. En komt hij weer terug na de break?

Marielle

De titel en de cover beloven al veel goeds, je krijgt direct zin om te lezen!

Voor mij was dit een eerste kennismaking met Marian Keyes en dat is mij goed bevallen. Een heerlijk, lekker dik, feelgood boek voor heel wat uurtjes leesplezier. Marian Keyes heeft een luchtige en humoristische manier van schrijven, al vond ik de eerste helft van het boek beter dan de tweede helft. Op een gegeven moment wordt het verhaal wat langdradig en sleept het zich een beetje voort. Het boek had wat mij betreft daarom met minder pagina's toegekund.

Nu even niet gaat over het huwelijkse leven van Amy. Haar man Hugh heeft aangekondigd een pauze in hun huwelijk te willen inlassen en dat heeft Amy absoluut niet zien aankomen. Hij wil helemaal weg uit het gezinsleven en vertrekt voor zes lange maanden naar zuidoost Azië, geen halve maatregelen dus.

Amy staat er vanaf dat moment alleen voor. Een bijzonder drukke enerverende baan én de zorg voor de drie kinderen (Neeve, de dochter van Amy uit haar eerste huwelijk, Kiara, de dochter van Amy en Hugh samen en Sofie, een nichtje die als pleegdochter in het gezin is opgenomen) en huishouden, ze heeft behoorlijk wat ballen in de lucht te houden. Vriendinnen hebben vooroordelen én geweldige adviezen hoe Amy met de situatie om moet gaan maar ze volgt haar eigen koers. Ook als er een nieuwe man in haar leven verschijnt...

Het boek is verdeeld in de periode voor, tijdens en na Hugh en ieder deel bestaat uit korte hoofdstukken. Om de draad niet kwijt te raken is er een variatie in lettertypes gebruikt, op deze manier wordt direct duidelijk of een hoofdstuk zich in het heden of in het verleden afspeelt. Ook leuk is de datum-aanduiding boven de hoofdstukken en het tellen van de dagen zonder Hugh.

Willeke

Met veel plezier heb ik het boek gelezen. Ik lees veel thrillers maar deze roman was zeer boeiend en vlot geschreven.

Meerdere actuele thema's met verrassende wendingen geven het verhaal een bepaalde charme. Het boek is dan ook moeilijk weg te leggen. Ik leefde mee met de belevenissen van Amy's moeder en dochters, met name die van Neeve. Ontroerend maar ook hilarische en met schattige momenten.

Verder zijn de relatiestrubbelingen voor menig veertiger heel herkenbaar en blijft het spannend of Hugh en Amy weer bij elkaar komen.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij