Volledige reviews

Debbie Mussen

Een ultieme liefdesgeschiedenis in het mooie Cuba uit de jaren '50

Een vrouw in Havana is een meeslepende en ontroerende liefdesgeschiedenis tussen twee mensen die bestemd voor elkaar zijn, maar gedoemd zijn door omstandigheden, waardoor ze slechts gestolen momenten kunnen beleven

Het boek neemt je mee in de levens van Patricio en Gloria, twee mensen die elkaar letterlijk tegen het lijf lopen in El Encanto, het fenomenale warenhuis in Cuba in de jaren '50. Het is liefde op het eerste gezicht, maar de wrede man van Gloria, de machtigste maffiabaas van Cuba, die haar op meerdere manieren in zijn macht heeft, is de reden waarom ze nooit samen lijken te kunnen zijn.

Tegen een achtergrond van Cuba vóór Castro, leef je mee met beide hoofdpersonen. Beide karakters worden geweldig mooi uitgediept en het verhaal wordt doorspekt met feiten en 'echte' personen. Zo komen we Ava Gardner en Albert Einstein tegen, en ook Ernest Hemingway komt kort 'in beeld'. Het warenhuis El Encanto heeft ook echt bestaan, en dit maakt het verhaal des te levensechter. Tijdens het lezen bén je in Cuba, proef je de lokale sfeer en cocktails, ruik je de vlinderbloemen en vóel je de liefde en het verdriet tot diep in je wezen.

Een vrouw in Havana is een verhaal over liefde, vriendschap en trouw, rijkdom en armoede, vreugde en verdriet. Het lezen van die boek is als in een achtbaan stappen en niet meer uit willen en kunnen stappen. Na een paar bladzijden kun je geen afscheid meer nemen van Patricio en Gloria en met elke bladzijde hoop je dat ze eindelijk bij elkaar kunnen zijn.

De laatste 100 bladzijden heb ik om de paar pagina's een traantje moeten wegpinken, en het laatste tiental bladzijden heb ik door een waas van tranen gelezen.

Deze roman is een echte aanrader, op geen enkel moment cliché of voorspelbaar. Mijn advies, samen met een doos tissues en dit boek op de bank kruipen, en genieten!

Ans Duquesnoy

Patricio Rubio is een 87-jarige man die alleen nog leeft voor zijn herinneringen. Herinneringen aan een tragisch leven, maar ook aan de mooie momenten die hij heeft gekend met zijn grote, enige liefde Gloria.

Patricio emigreert in 1947 vanuit Spanje naar Cuba om te ontsnappen uit de ellendige omstandigheden waarin hij verkeerde. Hij droomt van een onbezorgde toekomst, is ervan overtuigd dat hij in Cuba zijn weg zal vinden. Hij komt terecht in een armetierig pension, en slaagt er uiteindelijk in een baantje te vinden in El Encanto, een prachtig warenhuis in Havana.

En daar ontmoet hij de liefde van zijn leven: Gloria, een liefde die wederkerig is. Maar Gloria is de vrouw van een beruchte, machtige, wrede maffiabaas. En het lukt haar bijna nooit te ontsnappen aan zijn aandacht, haar chaperonne is de zus van haar man César. Marita gaat overal met haar naar toe en schroomt niet alles door te vertellen aan César. Als Gloria zich niet schikt naar zijn wensen maakt zij kennis met zijn harde hand.

Het is een ontroerend, soms verdrietig, maar vooral meeslepend verhaal, boeiend en goed geschreven. Het boek heeft een onverwacht einde, een einde dat de lezer werkelijk verbaast. Het geeft je ook een beetje een inkijk in het Cuba voor Fidel Castro en de tijd direct daarna. Ik heb ervan genoten!

Sanne de Graaf

Een Cubaanse liefdesgeschiedenis, geschikt voor het witte doek

Een vrouw in Havana is een prachtige en meeslepende liefdesroman over een onmogelijke liefde in het warme, maar corrupte Cuba. Het klimaat, de geuren en de kleuren van het Cubaanse leven heeft Susana López Rubio in deze prachtige roman gevangen. Zwoele Cubaanse avonden, de geuren en geluiden van deze warme stad, zelfs de zwermen vliegen als Gloria op het plattenland is, stromen uit het boek wanneer je het openslaat.

Het is duidelijk te merken dat Rubio scriptschrijver is. Met haar beschrijvende manier van vertellen wordt je in het verhaal gezogen en het voelt alsof je van een afstandje meekijkt op de set van een film. Ze neemt je mee en laat je pas weer los als je het boek dichtslaat. Met veel details krijgt de lezer mee hoe het er aan toe gaat in het prachtige warenhuis El Encanto, het Cuba van vóór Castro en het liefdesleven van twee voor elkaar bestemde personen, maar waarbij het lot ze geen handje helpt. Het draait om trouw, het maken van verstandige keuzes en keuzes op basis van je gevoel, om de verschillen tussen arm en rijk, maar vooral om liefde.

Maar in het boek is er niet alleen aandacht voor een onmogelijke liefde of het leven in El Encanto, maar ook Einstein, Che Guevara en Ava Gardner hebben een plekje gekregen in het boek. Daarmee is Een vrouw in Havana een roman vol passie, cultuur, nostalgie en historie. Een boek dat van mij verfilmd mag worden in een mengelmoes van Mr. Selfridge en een film over maffiosi. 5 sterren.

Corinda Heuvelman

Een vrouw in Havana is een prachtig verhaal dat gaat over een onmogelijke liefde, met een ontroerend en verrassend einde. Het verhaal is niet voorspelbaar, heeft spannende momenten, moeilijke keuzes en is een voorbeeld van onvoorwaardelijke liefde. Het is een heerlijk en meeslepend romance. Patricio en Gloria zijn voor elkaar bestemd, maar de situatie zit niet mee. Telkens lijkt het hun te lukken om bij elkaar te zijn, maar dan gebeurt er iets dat hun uit elkaar drijft.

De schrijfster neemt je mee in de beleving van de personen in het boek. Het boek leest makkelijk weg, maar een aantal Spaanse woorden zijn niet vertaald. Ik zal het boek zeker aanbevelen, omdat ze een mooi verhaal schrijft waarvan je wilt weten hoe het afloopt.

Hetty Benedictus

Deze schitterend geschreven roman vertelt op een ontroerende en aangrijpende manier het levensverhaal van Patricio en Gloria. Patricio emigreert in 1947 vanuit Spanje naar Cuba om te ontsnappen uit de ellendige omstandigheden waarin hij verkeerde. Cuba was destijds een welvarend oord waar de kansen lagen. Met zijn vlotte babbel en verkooptalent weet Patricio een baan te bemachtigen in het beroemde warenhuis El Encanto. Hier loopt hij letterlijk Gloria tegen het lijf, een vrouw die al snel zijn grote liefde blijkt te zijn.

Gloria is echter getrouwd met Cuba's grootste en beruchtste maffiabaas César, een man die zijn vrouw voortdurend in de gaten laat houden. Overal waar Gloria gaat weet ze de ogen van haar schoonzus Marita op zich gericht. Dit maakt de kansen om samen te zijn voor Patricio en Gloria erg schaars en zeldzaam.

Wanneer je bij dit boek slechts een gewone doorsnee liefdesroman verwacht, word je getrakteerd op zo veel meer…

Het boek vertelt het verhaal op een zeer gedetailleerde en beschrijvende wijze waardoor je je echt in Cuba waant, geuren, kleuren en muziek, het is alsof je er middenin zit. De sfeer en levenswijze van de personen uit het boek wordt zo beschreven dat je een schitterende, en verrassende kijk krijgt op het Cuba van voor Castro.

Het is tegelijkertijd ook een mooi historisch verhaal waarin echt bestaande figuren die ons allemaal bekend zijn voorbij komen; onder andere Che Guevara, Ava Gardner, Hemingway en Einstein passeren de revue. Even googelen leert dat het warenhuis El Encanto ook echt heeft bestaan, dit geeft het verhaal wat mij betreft een grote meerwaarde. Verder kom je al lezende meerdere mythologische figuren en begrippen tegen; zo passeren de Centaur, sibillie, de pyrrusoverwinning en de Odyssee.

Of dat nog niet genoeg diepgang aan het verhaal geeft komen ook nog een aantal klassiekers voorbij als On the origin of species van Charles Darwin, Gejaagd door de wind van Margareth Mitchell, Twintig duizend mijlen onder zee van Jules Verne.

Het boek sleept je mee in het leven van Patricio en Gloria, een stel dat door omstandigheden nooit echt samen kan zijn, maar dat trouw blijft aan elkaar, het is een roman over liefde, onmogelijke liefde, geluk, leed, vastberadenheid en vriendschap. En het laat je niet meer los tot de laatste bladzijde gelezen is…

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij