Volledige reviews

Heline Pit

dit is een goede gids

"Echt een goed begin van een duurzame levensstijl"

Marieke Eyskoot levert een gids voor een duurzame lifestyle. Ze schrijft over duurzamere kleding, verzorging, eten, wonen en nog veel meer. Ze leert je kritische vragen (aan jezelf) te stellen: heb ik dit echt nodig? Kan ik het tweedehands regelen? En als ik het dan koop, wat geef ik er dan aan uit?

Het kopen van goedkope kleding bijvoorbeeld: dat het goedkoop is, betekent dat iemand anders (of het milieu) er de prijs voor betaalt. Duurzame producten zijn niet duur, gangbare zijn te goedkoop! Voor mij een eyeopener.

Vanaf het begin van de gids maakt Eyskoot ook duidelijk: het hoeft niet morgen perfect, als je er maar aan begint! Elke stap is er 1, wat past bij jou?

"Dit is een goede gids" is fantastisch geschreven, erg mooi vormgegeven en het staat bol van diepte-interviews met mensen die een kijkje geven in hun duurzame leven.

Het is geen boek om van kaft tot kaft te lezen, maar meer om erbij te pakken als je van plan bent een aankoop te doen. Aan het einde van de gids raadt ze aan om de gids 'door te geven als je er klaar mee bent'. Zelf houd ik hem er zeker nogeen tijd bij. Er staan veel adressen in waar je duurzame spullen kan kopen en voorlopig ben ik nog niet klaar met ontdekken!

Een aanrader voor iedereen die stappen wil zetten naar een duurzamer leven.

Anneke Kock

Een eye-opener is het boek van Marieke Eyskoot.

Het is een boek dat makkelijk leest en waarbij je bij elk hoofdstuk meer overtuigd raakt van het nut om je leefstijl aan te passen.

Marieke schrijft het niet met een wijzende vinger maar geeft het goed en op een frisse manier weer met voorbeelden over eten, kleding, make up , wonen en reizen.

Je raakt ook steeds nieuwsgierig naar het volgende hoofdstuk.

Bij elk hoofdstuk is een handige gids gevoegd van duurzame producten en adressen waar je deze producten kunt kopen.

Er staan interessante interviews in met o.a. Thekla Reuten en Sanne Vogel maar ook met Guido Keff en Wendeline Wijkstra.

Dit boek is duidelijk een aanwinst voor elke boekenkast.

Een tip: misschien wel een boek om mee te nemen op de scholen!

Joke Hopman

De omslag van het boek ziet er perfect uit. Met de titel van deze gids - Dit is een goede gids voor een duurzame leefstijl - wordt echt niets teveel gezegd.

Aan alle onderwerpen zoals kleding . verzorging . eten . wonen .werken . werken . vrije tijd. tips. winkels . merken en plekken wordt door de schrijfster uitgebreid aandacht besteed.

De beschreven onderwerpen worden per hoofdstuk afgewisseld en duidelijker gemaakt met interessante interviews met duurzame pioniers en inspirators die zich bezighouden met de betreffende onderwerpen. Heel veel mooie foto´s maken het geheel compleet.

Na ieder hoofdstuk worden de gegevens en een korte beschrijving van de winkels waar de producten kunnen worden gekocht alsmede de adressen waar men voor een gezonde lifestyle kan eten vermeld. Het feit dat er veel adressen worden opgegeven waar je kunt ervaren hoe er wordt gewerkt en gekookt in het belang van een betere leefstijl vind ik wel heel positief.

Het boek heeft een behoorlijke indruk op mij gemaakt. De gids heeft mij ervan bewust gemaakt hoeveel er nog moet worden aangepakt om het uiteindelijke doel, een duurzame lifestyle voor iedereen, te kunnen bereiken. Hoewel iedereen wel spreekt over het zorgen voor het milieu en de dieren heb ik in ieder geval ervaren dat er toch nog heel veel kan worden bereikt om deze doelen te realiseren.

Voor mij is de gids zeker 4 sterren waard. Ik vind de gids echt een aanrader om te lezen. Ik zie deze gids ook als een naslagwerk waar ik mij per onderwerp wat meer in kan verdiepen.

Siri Baeyens

Marieke Eyskoot wil je bewuster leren omgaan met alles wat je doet in het leven.

'Dit is een goede gids' is opgebouwd uit 6 grote hoofdstukken, waardoor je tips krijgt over een groot scala van lifestyle.

Hoofdstuk één gaat bijvoorbeeld over kledij en accessoires. Belangrijk voor alle fashionista's onder ons die een heleboel tips willen omtrent duurzaam kledij kopen en hoe je chaos in je kleerkast vermijdt.

Daarnaast leer je onder andere nog wat er in onze verzorgingsproducten zit, wat nu eigenlijk biologisch en fairtrade eten is, hoe je meer groen in je huis brengt en hoe je de leukste feestjes of cadeaus geeft op een duurzame manier.

Het boek staat boordevol weetjes en praktisch, haalbare tips die je zo kan uitproberen. In elk thema komen ook tal van portretten aan bod van mensen die op een duurzame manier naar het leven kijken.

Tal van quotes sieren het boek, "My goal is to build a life I don't need vacation from' sprong uit het oog. Het boek leest vlot en je merkt dat het met liefde geschreven is. Een echte aanrader dus!

Linda Loots van Keulen

Wat direct opvalt is de geur van de inkt van het boek

Zodra je het boek opent lees je al dat deze geur afkomstig is van Bio-inkt van plantaardige oliën.

Al lezend ontdek je artikelen die Glossy aan doen, interviews met bekende ( Floortje Dessing) en minder bekende mensen, heel veel tips en weetjes en verwijzingen naar winkels en websites.

Een duurzame lifestyle kan een totaal andere lifestyle worden als je alles zou naleven zoals beschreven.

Helaas is dit niet altijd mogelijk. De simpele maar zeker niet onbelangrijke dingen zoals recyclen van afval en kleding zijn voor iedereen haalbaar. Biologisch eten kost vaak wat meer dan de normale producten, ook de verzorging producten op natuur basis zijn meestal niet voor een aanbieding prijs bij de bekende drogist te koop.

Wat mij opviel is dat er een hoop webadressen in het buitenland zijn en de biologisch gemaakte kleding heeft vaak ook wel een aparte style die niet iedereen aan zal spreken

Toch is dit boek voor iedereen geschikt en een eye-opener want alle beetjes helpen en na het lezen ben je verbaasd over wat er allemaal echt overbodig is en teveel word verspilt.

Neem bijvoorbeeld een derde Kerstdag als "rest dag" nodig vrienden uit om te komen eten met al hun left overs en creëer samen een heerlijke maaltijd.

Ook kringloop winkels zijn in elke stad te vinden en hoe leuk is een eigen moestuintje maken met je kids.

Alle beetjes helpen mee aan een betere wereld.

Manon Ham

Of je nou al bekend bent met alle ins en outs van een duurzame lifestyle of er pas net mee begint: dit boek moet je lezen! Naast goede achtergrondverhalen en veel cijfers over het hoe en waarom van duurzaamheid staat deze gids bomvol handige tips, interviews met inspirerende mensen en heel veel mooie, duurzame merken en adressen.

Marieke Eyskoot is erin geslaagd om een boek te maken dat niet alleen aanzet tot handelen, maar dat duurzaamheid ook leuk weet te maken. Ze laat duidelijk zien hoe belangrijk het is om juist nu bewuster te gaan leven, zonder zeurderig over te komen. Soms valt ze een beetje in herhaling en de opmaak had ook wat duidelijker gekund, maar over het algemeen zou ik dit boek aan iedereen aanraden. Ik vond het leuk en leerzaam om het van kaft tot kaft te lezen en ga het vast nog heel vaak als naslagwerk gebruiken. Enige nadeel: na het lezen van dit boek wil je meteen alle mooie producten kopen, en dat is dan weer minder duurzaam…

Gonny Vos

Een inspirerend boek dat prettig leesbaar is. Geïllustreerd, overzichtelijk ingedeeld en het bevat zoveel informatie, tips en adressen, dat je het steeds weer oppakt.

Marieke promoot je consumentengedrag aan te passen door betere keuzes te maken en overtuigd te raken van "minder is meer" op elk gebied!

Een nadeel van het boek is de witte kaft; dat ziet er snel gebruikt uit - of is dat wellicht een pluspunt; het prikkelt anderen die het zien liggen het ook te gaan lezen?!

Lara van Hardeveld

Ik vond goed aan dit boek dat er enorm veel verschillende onderwerpen aan bod komen en hier veel over verteld word. Ook zitten er super veel tips in die ik zeker ga gebruiken!


Ik dacht eerst dat dit echt een vrouwen boek was, dit is dus echt niet zo. Er zitten ook veel tips in voor mannen. Wat ik minder goed vond aan dit boek is dat de tips die gegeven zijn, vaak heel duur zijn. Hier had wel wat meer rekening mee gehouden mogen worden. Voor de rest vind ik het een goed boek en beveel ik hem zeker aan!

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij