Volledige reviews

Shauni Dhanis

Als we elkaar terugzien

In één woord fantastisch!

Wat begint als een zoektocht naar het verleden, wordt al snel een verhaal over spijt, keuze maken en vergeving.

Ik hield het niet droog bij dit boek en het verhaal sleepte je zo mee dat je het boek niet kon wegleggen. Het was ook zeer interessant om een stukje geschiedenis over de krijgsgevangen in Amerika te ontdekken.

De schrijfster, Kristin Harmel, schrijft zo dat je je volledig kan inleven in het boek. Ik kon me het boek volledig voorstellen en beelden plakken op de gebeurtenissen. Het inlevingsvermogen van haar is zeer groot! Naar het einde van het verhaal wordt alles minder gedetailleerd geschreven en dit is een groot verschil met het begin van het boek. Vergeving staat centraal, het is niet omdat je iets niet ongedaan kan maken, dat je daarin moet blijven hangen.

Een echte aanrader aan elke boekenliefhebber.

Harriet Brouwer

Emily, een columniste met te weinig werk, zit niet lekker in haar vel. Relaties met familieleden zijn niet al te best. Op een dag wordt er een pakketje bij haar bezorgd. Een mysterieus schilderij is de inhoud van dat pakje. Het lijkt wel of ze haar oma op het schilderij ziet. Nabellen heeft geen zin. Van wie komt dit schilderij en wie heeft het geschilderd. Dit is de start van haar zoektocht:

Nieuwsgierig geworden gaat ze op zoek naar de oorsprong van het schilderij. Je wordt van het heden naar het verleden gezogen. Deze zoektocht neemt je mee van Amerika naar Europa en van het heden naar het begin van de 19e eeuw.

Wegleggen was geen optie meer, ik heb hem echt in 1 zondag uitgelezen. Wat een heerlijk boek. Adembenemend mooi.

Marijke Tops

Een echte pageturner

Columniste Emily krijgt een schilderij toegestuurd waarop een jonge versie van haar oma staat met een mysterieus briefje. Ze gaat op zoek naar de oorsprong van het schilderij.

Ik vind het een prachtig boek waar het verleden het heden verklaart. Het verleden speelt zich af tijdens de 2de wereldoorlog tot het heden. Het is heel ontroerend en ook spannend omdat je wordt meegezogen in het verhaal en te weten wilt komen vanwaar het schilderij komt. Het is mooi geschreven en leest vlot.

Ik vind het alleen jammer dat de kaft totaal niet bij het verhaal past. Ik zou op de kaft het schilderij zetten van de jonge versie van de oma van Emily.

Ik vind het boek een echte aanrader.

Dineke van Veldhuizen

Een erg mooi boek na de boeken ; Bakkersdochter en Familieportret gelezen te hebben erg nieuwsgierig geworden.

Een verhaal over heden en verleden. En dat allemaal omdat Emily een schilderij ontvangt zonder afzender. Het blijkt dat het schilderij een Amerikaanse vrouw is en dat was de oma van Emily.

Een liefdesverhaal over een Amerikaanse vrouw en een Duitse soldaat in een Amerikaans kamp. Een romantisch en tragisch boek tegelijkertijd. Een verhaal over verschillende generaties die worstelen om te overleven.

Maaike Kromhout

Ik mocht dit boek lezen voor Meulenhoff Boekerij. Ik heb het boek binnen twee dagen uitgelezen. De schrijfster weet goed een bepaalde spanning op te bouwen ondanks dat het geen spannend boek is. Ik moest het gewoon uitlezen, omdat ik graag wilde weten wat nou precies de verhaallijn was.

Het was een fijn boek om te lezen, misschien om bepaalde momenten een beetje makkelijk geschreven. Ik dacht op zo'n moment echt, dit is een beetje te veel van het goede.

Zeker een aanrader voor een regenachtige middag, maar voor mij geen reden om haar andere boeken ook nog te lezen. Daarvoor mag het boek wel iets meer inhoud hebben.

Het doet me een beetje denken aan de waargebeurde verhalen op tv. Vermakelijk om naar te kijken, maar niet iets waar je nog een tweede keer over nadenkt.

Anja de Boer Stolk

Uitnodigend geschreven.

Gelijk in hoofdstuk 1 weet de schrijfster de nodige nieuwsgierigheid op te wekken. Het valt niet mee om het boek even weg te leggen. De vluchtige beschrijvingen van de uiterlijke kenmerken en de karakters van de hoofdpersonen laten je verbeelding tot leven komen. Dit geldt ook voor de omgeving waarin de hoofdpersonen zich bevinden. Tevens weet de schrijfster de emoties op een dusdanige manier te beschrijven dat je ze bijna kunt voelen. De verschillende tijdperken waarin geschreven wordt hebben een mooie overgang zodat het niet verwarrend is.

Tegen het einde van het boek wordt er een verwisseling van naam geschreven wat wel enigszins verwarrend is. Ook is er wat verwarring over hoe het de hoofdpersonen uiteindelijk vergaan is. Het roept vragen op.

Het boek is goed en uitnodigend geschreven.

Nynke Koenen

De hoofdstukken spelen zich afwisselend af in het heden en in het verleden. Het heden is gericht op de hoofdpersoon Emily. Zij is journalist en is net een groot deel van haar inkomsten kwijt geraakt. Ook haar persoonlijke leven loopt niet van een leien dakje. Haar moeder is overleden toen ze achttien was en met haar vader heeft ze een moeizame relatie nadat hij haar en haar moeder op jonge leeftijd in de steek gelaten heeft. De moeizame relaties die Emily met mannen onderhoudt, zijn daar misschien ook wel op terug te voeren. Ook komen we er al gauw achter dat Emily op haar achttiende een dochter heeft afgestaan ter adoptie. Ze heeft zowel spijt van deze adoptie als van het verlaten van de vader van haar kind. Alsof dit nog niet allemaal genoeg is, maken we in de hoofdstukken die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog en kort daarna, kennis met de grootmoeder van Emily en met een Duitse krijgsgevangene. In de Tweede Wereldoorlog ontmoeten zij elkaar en er ontstaat een intense, maar verboden liefde tussen de suikerrietvelden. Het verhaal is intiem geschreven en de beelden van het landschap dat de auteur hierbij weet op te roepen, zijn adembenemend. De twee verhalen raken elkaar als Emily een schilderij met daarop afgebeeld haar grootmoeder als jonge vrouw, krijgt opgestuurd. Ze gaat op zoek naar de wortels van haar grootvader en komt daarmee ook in beter contact met haar eigen vader.


Het is een ontroerend liefdesverhaal en hangt zo aan elkaar van toevalligheden dat het bijna ongeloofwaardig wordt, maar toch….misschien is een liefde soms zo uniek en bijzonder dat verbondenheid blijft bestaan ook al zie je elkaar nooit meer. Een aangrijpend liefdesverhaal doorspekt met historische wetenswaardigheden over een relatief onbekend deel van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Triest, maar ook hoopvol.

Maretta Bonnen

Schitterend mooi boek:

Het verhaal start als Emily anoniem een schilderij ontvangt waarop zij haar inmiddels overleden oma herkent.

Getriggerd hierdoor gaat ze samen met haar vader op zoek naar de herkomst van het schilderij en de waarheid omtrent het verleden van haar oma en haar opa die zij nooit gekend heeft.

Het verhaal speelt zich afwisselend af in het heden van Emily en haar vader en het verleden van haar oma en opa tijdens en na de 2e wereldoorlog.

Door deze zoektocht wordt ook Emily indringend geconfronteerd met haar eigen fouten en tekortkomingen en dat is behoorlijk confronterend!

Het was een heel mooi en indringend boek om te lezen en ik kon het dan ook moeilijk wegleggen, je wilt steeds weten hoe het verder gaat.....!

Een absolute aanrader! Ik vond alleen de cover niet bij de inhoud van het verhaal passen.....

Agnes van Helden

Een hartverscheurend mooi verhaal

Een prachtig schilderij dat door een anonieme afzender voor Emily, vrijgezelle freelance journaliste, wordt afgeleverd blijkt het begin te zijn van een emotioneel, intiem en uiteindelijk bevrijdend onderzoek naar haar eigen familiegeschiedenis, die zijn oorsprong heeft in de Tweede Wereldoorlog.

Rode draad in dit hartverscheurend mooie verhaal is het onderwerp van een van de columns die Emily heeft geschreven: de manier waarop de beslissingen van een ouder invloed hebben op de generaties die erna komen. En daar wordt Emily herhaaldelijk mee geconfronteerd als ze op zoek gaat naar de herkomst van het schilderij dat ze heeft ontvangen. Op het schilderij is haar oma te zien als jonge vrouw, staand in een veld, omgeven door een prachtige paarse lucht. Aangezien haar oma onlangs is overleden kan ze haar niets meer vragen, dus besluit ze na lange tijd weer contact met haar vader op te nemen. Tijdens haar zoektocht leert ze beetje bij beetje meer over haar familie, en komt ze erachter in hoeverre de beslissingen van haar ouders en grootouders invloed hebben gehad op haar eigen keuzes, en leert ze dat als je het verleden niet kunt loslaten, je nooit echt de toekomst in kunt gaan.

De wijze waarop in dit boek de (veelal) pijnlijke relaties tussen familieleden wordt beschreven is boeiend; hoe haat, onwetendheid en egoïsme kunnen leiden tot totaal ontwrichte verhoudingen en gemiste kansen, en hoe weggestopte gevoelens een enorme impact op het verloop van zowel je eigen leven als dat van je kinderen kan hebben. Daar staat tegenover dat de kracht van liefde en vergeving sterker is dan welke tegenslag ook.

Het boek zet aan tot nadenken door citaten van de hoofdpersonen:
"... dat als je je leven laat bepalen door het verleden, je jezelf eigenlijk vastbindt aan een versie van de wereld die niet meer bestaat".

"Jezelf zijn in een wereld die voortdurend probeert iets anders van je te maken is een geweldige prestatie." (Ralph Waldo Emerson)

Door de afwisseling tussen heden en verleden zit er een prettige voortgang in het boek.
Op een kleine al te toevallige ontwikkeling na, die dan wel weer mooi wordt onderbouwd, is dit boek een pareltje met mooie wendingen en een prachtig pleidooi voor de liefde:

" Ik ben van plan de eeuwigheid met je door te brengen, dit is pas het begin."

Pia Claessen

Nieuwsgierig naar het einde.

Het is een heerlijk leesbaar verhaal dat je meeneemt in de situaties. Het overschakelen van de hoofdstukken heden en verleden, kostte mij totaal geen moeite.

Het maakte mij erg nieuwsgierig naar de afloop alhoewel ik de laatste hoofdstukken iets te langdradig vond. Mijn aandacht verslapte en ik schakelde over op snel lezen. Neemt echter niet weg dat ik het een prachtig boek vind.

Marleen Deij

Pakkend boek over liefde, hoop en geheimen. Mooi is dat je ontdekt dat de wereld niet zwart/wit is maar dat er veel gebeurt in de grijze gebieden! Het verhaal laat je over bepaalde gebeurtenissen nadenken.. Neemt je mee in het verleden en de toekomst. Je wilt steeds verder lezen, wat betekent dat het een mooi, boeiend verhaal is. Ontroerend en emotioneel is het zeker ook. Kortom ik zie uit naar een volgend boek van deze schrijfster!

Saskia Tonneman

In dit boek wordt een prachtig verhaal beschreven over een zoektocht van de hoofdfiguur naar haar verleden. De schrijfster springt van het heden naar het verleden en weer terug maar dit is zeker niet storend. In de zoektocht komen alle elementen aan de orde. Haat, egoïsme, liefde, twijfel, hoop en vooral spijt. Het laat je zeker ook over dingen nadenken. De geheimen uit het verleden worden beetje bij beetje ontdekt en het wordt zo meeslepend geschreven dat ik het boek moeilijk weg kon leggen. Wat ik zelf ook mooi vind is het stukje geschiedenis dat je mee krijgt.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij