Volledige reviews

Yvonne Boogaard

Tijden van duisternis

Tijden van Duisternis is echt een prachtig boek, heel indrukwekkend. Het begint meteen vrij heftig met een razzia, maar gaandeweg komen er gelukkig veel meer aspecten bij kijken en wordt het een verhaal dat veel, véél meer is dan alleen een verhaal dat zich afspeelt in tijden van oorlog. Liefde, angst, wanhoop, hoop.. Alles komt aan bod!

De hoofdstukken zijn normaal tot kort en samen met de vlotte schrijfstijl zorgt dit ervoor dat je het boek nauwelijks weg kunt leggen. Het is erg beeldend geschreven, maar zonder onnodige overvloed aan informatie. In deze enorme rollercoaster van duisternis en nare idealisaties, blijft er toch telkens hoop op de loer liggen. Van het hartbrekende stuk wat de aanleiding gaf tot het redden van Jacob, naar soms bizar gewelddadige acties en een kat- en muisspel waarbij de spanning constant aanwezig is. Meerdere keren waren er wendingen in het verhaal die ik niet aan zag komen. Spannend tot de laatste bladzijde.

Wat een ontzettend fijn debuut. Dik 4*.

Bas Schepers

Plottwist na plottwist

Tijden van Duisternis is een heel spannend boek, waarbij een reddingspoging van een Joodse jongen de verhaal lijn is. Het boek barst van de actie momenten en leest mede daardoor erg prettig. Niet alle plotwendingen zijn even geloofwaardig, waarbij met name de plotselinge draai van de vrouwelijke hoofdpersoon uit de toon valt. Maar dit doet niks af aan de spanning en snelheid van het verhaal. Het eind is verrassend, maar zou in een eventuele Hollywood verfilming wel eens kunnen worden aangepast.

Het idee om het verhaal in een door de Duitsers bezet Engeland (in 1946) te situeren is interessant. Het gegeven werd ook wel deels gebruikt in het verhaal, maar met name door het gebruik van Engelse straatnamen en wijken. De schrijver had hier wellicht nog wat meer mee kunnen doen. Zonder al te veel aanpassingen kan het verhaal zich ook afspelen in 1943 in Rotterdam.

Al met al een heel spannend boek, dat je vanaf de eerste bladzijde pakt en waarin je, net als de hoofdpersoon, eigenlijk geen pauze wordt gegund.

Marina Verseput

Sinister en spannend.

Als fan van de boeken van Philip Kerr met detective Bernie Gunther was ik heel benieuwd naar Tijden van duisternis dat zich afspeelt in een alternatieve geschiedenis, namelijk in 1946 in Engeland bezet door de Nazi's.

De schrijver weet een sinistere sfeer te scheppen waar politieman John Rosett, een onderscheiden oorlogsveteraan, de hoofdpersoon is. Hij heeft zijn vrouw en zoontje verloren tijdens een bombardement van het Britse verzet en werkt voor de Duitse bezetter.

Het boek begint met een operatie om Joodse mensen uit hun huizen te halen en naar een treinstation te brengen. Een van de oudere mannen vraagt John Rosett om zich om zijn schat te bekommeren. Hij gaat terug naar het huis en treft een 7-jarige jongen aan, Jacob. Hij neemt de jongen mee en ook een grote hoeveelheid gouden munten. De vraag komt dan op wat precies bedoeld werd met de schat. De situatie leidt tot arrestaties, ontsnappingen en een woeste achtervolging door bezet Londen waarbij zowel Nazi's, communisten en de koninklijke verzetsbeweging belangen hebben. De tocht leidt tot gewonden en veel dodelijke slachtoffers.

Het boek leest als een spannend jongensboek met een jacht op een schat en spectaculaire acties. Ook zijn er momenten die aan een spionageverhaal doen denken waarbij behoorlijk wat mensen dubbelagent zijn. Uiteraard komen er ook aristocraten in voor, het is tenslotte Engeland en ook aan romantiek ontbreekt het niet. Het boek heeft een heel spannend einde dat ruimte laat voor een vervolg.

Wemmie Wolf

Wat als Duitsland in 1945 niet zou zijn gecapituleerd maar aan de macht was gebleven? Hoe zouden de verhoudingen er dan hebben uitgezien? Dit gegeven gebruikt Tony Schumacher in zijn eerste deel rondom de rechercheur John Rosett. We schrijven 1946 en de Duitsers houden Engeland nog steeds bezet. John Rosett is zijn vrouw en zoon verloren bij een bomaanval georganiseerd door het verzet. Vanuit wrok kiest hij voor de Duitsers en werkt hij voor de SS bij het Bureau voor Joodse Zaken. Hij doet zijn werk en volgt de orders klakkeloos op.

Tijdens een razzia vraagt een oude Joodse vriend om terug te keren naar zijn huis en zijn kleinzoon te redden. Diep in zijn hart is John een goede man en dat weet de oude man. Hij gaat terug om Jacob te redden.

Een toevallige ontmoeting met Queenie en Jim doet een sprankje menselijkheid opvlammen en John besluit de kleine jongen te helpen ontsnappen.

Er volgt een achtervolging die een spoor van dode mensen achterlaat. John wordt door de Duitsers op de hielen gezeten maar de ondergrondse maakt ook jacht op hem. Centraal staat ook een zak met diamanten waarmee John mogelijk de vrijheid van Jacob kan kopen.

Op zijn vlucht ontmoet hij tal van mensen, maar wie is er werkelijk te vertrouwen? Velen spelen een dubbelrol en is John Rosett in staat om de jongen in veiligheid te brengen?

Tony Schumacher weet een alternatieve geschiedenis om te zetten in een thriller met een goed plot. Er is volop actie in deze thriller. Als je houdt van de boeken van Ken Folett en Alfred Hitchcock is dit een echte mustread, evenals de delen die nog volgen. Zelf vond ik het boek donker en depressief, de gelatenheid trof mij. Tussen het zwart was er echter wel een stipje grijs te ontwaren die lichter kleurde. Hopelijk is dat een effect die de auteur wil bereiken. De schrijfstijl is goed te noemen, donker maar gelukkig ook ruimte voor menselijkheid. Het boek krijgt van mij 3.5 ster.

Ron Caris

Inkijk in het Britse deel van Nazi-Duitsland

Wat als de Nazi-Duitsland niet verslagen was en Groot-Brittannië een onderdeel is geworden van Nazi-Duitsland. Dit is de basis voor een spannende thriller van Tony Schumacher. De hoofdpersoon is John Rossett een Britse militair die door het Britse verzet zijn dierbaren verloren is. Getekend door dit persoonlijk drama treedt hij in dienst van de Duitse weermacht en wordt hij belast met de deportatie van Britse Joden. Hij voert het afschuwelijke werk nauwgezet maar ook emotieloos uit. Totdat hij een oude Joodse grootvader, Israël, een vroegere buurtgenoot van John moet deporteren. Israël vraagt aan John om zijn Joodse kleinzoon Jacob, van 8 jaar, te sparen en onder zijn hoede te nemen en stelt hem een beloning hiervoor in het vooruitzicht. John lijkt ongevoelig voor het lot van Jacob maar door een reeks gebeurtenissen wordt dat toch anders, met alle complicaties van dien.

Een spannend relaas ontvouwt zich waarin John zich steeds meer bewust wordt van de impact van het Britse Nazibewind op zijn persoonlijk leven. De thriller is erg realistisch geschreven waardoor het relaas van Jon Rossett als een historische document leest. In het begin kan ik weinig begrip en sympathie voor John Rossett opbrengen, maar dit verandert langzaamaan als John in contact komt met Jacob en hij daarna ook weer kennis maakt met de liefde. In de verhaallijn zelf staan veel verrassende wendingen waardoor het boek tot de laatste pagina's spannend blijft. Die spanning in het verhaal maakte het voor mij een kleine moeite om het boek in een weekend uit te lezen. Deze bijzondere thriller van de debutant Tony Schumacher verdient een groot publiek waarbij ik de overtuiging heb dat de waardering voor deze thriller alleen maar verder zal groeien!

Mieke Selder

Een super spannend boek!

Dit boek vond ik echt verassend! Had als vrouw van 33 niet verwacht een oorlogsthriller zo spannend en goed te vinden!

Alles komt aan bod in dit boek; romantiek, actie, spanning, verdriet en vreugde.

Je wil echt blijven doorlezen hoe het met Rossett en het jongetje afloopt. Ik ben het helemaal eens wat er op de achterkant van het boek beschreven staat.

Goed en vooral realistisch beschreven wat de hoofdpersoon en het jongetje beleven tijdens de klopjacht die op ze gehouden wordt.

Er komt wel veel geweld in voor, en het boek heeft een bizar onverwacht einde...

Kira Verkerk

Goede verhaallijn

Tijden van duisternis is een spannend boek, waarbij de reddingsactie van een Joodse jongen in het boek de verhaallijn is. Het boek leest makkelijk weg, omdat het boek een vlotte schrijfstijl heeft en normaal en korte hoofstukken. Ik kon mezelf goed inleven in het boek, doordat het heel erg in beelden is geschreven. Het mooie aan het boek vond ik dat je ondanks de gewelddadige acties er wel hoop blijft. De spanning is constant aanwezig in het boek.

Het boek had voor mij wel iets meer vreugde en kleur kunnen hebben, maar ik denk dat de bedoeling was van de schrijver. Ondanks dit heeft het boek mij goed ingepakt.

Ik kon het boek niet wegleggen. Het boek is een echte aanrader voor iedereen die van een boek hou waar een spannende verhaallijn in zit. Het verhaal is ook leuk voor personen die niet van oorlogsverhalen houden.

Merel de Krieger

In een verknipte wereld waar goed en kwaad in elkaar overlopen, besluit John Rosset, een oorlogsheld die nu werkt voor de SS, een goede daad te doen. Zijn gewetenswroeging speelt hem op. Jacob, de kleinzoon van een oude vriend van John, blijft alleen achter nadat zijn opa wordt gedeporteerd. John neemt de jongen onder zijn hoede en is vastbesloten te zorgen dat hij kan emigreren en een zorgeloos leven te leiden. In de dagen die volgen, waarin hij probeert dat te bewerkstelligen, komt John in een psychologisch wespennest waarin hij niemand kan vertrouwen en gevaar continu op de loer ligt.

Tot het einde toe een spannende thriller waarin je je kan verliezen.

Nina Bonte

Tijden van duisternis sprak mij meteen al aan door het spannende en bijzondere onderwerp, wat als de nazi's de oorlog hadden gewonnen, ik wist in het begin niet wat ik hiervan kon verwachten. Het is in zijn genre een van mijn favorieten boeken, en dit komt, zoals eerder vermeld, door het bijzondere onderwerp. Het boek is makkelijk te lezen, zonder al te moeilijke woorden, waardoor het voor iedereen een vermakelijk boek is. Sommige stukken kwam ik niet doorheen, dit omdat het dan wat langdradig geschreven is, maar als ik toch stug doorlas zat ik zo weer helemaal in. Dit boek is voor een thriller/oorlog liefhebber een echte aanrader!

Maaike Stoopen

Het was een super spannend boek van de eerste bladzijde tot de laatste. Ik zat gelijk in het verhaal. De hoofdrolspelers zijn allemaal verschillend en je krijgt een goede indruk van de karakters. Het boek zet je aan het denken over hoe het had kunnen zijn. Er zat een duidelijke verhaallijn in, zodat het boek goed te volgen was. Ik heb me geen moment verveeld. Een echte aanrader voor iedereen die geboeid is door oorlogsverhalen en iedereen die geboeid is door het menselijke geweten.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij