Volledige reviews

Lisanne Ortsen

Wat een geweldig boek is Midden in de winternacht. Toen ik erin begon kon ik hem niet wegleggen en ik heb hem dan ook in een paar uurtjes uitgelezen.

Dit verhaal heeft mijn wereld even op zijn kop gezet. Ik hou van onverwachte wendingen in boeken en vaak zie ik ze wel aankomen, maar dit was een complete verrassing.

Dit verhaal zal altijd bij me blijven hangen en daarom geef ik het vier sterren.

Ellen van Zuilekom

Midden in de winternacht vertelt het verhaal van Joy Candellaro. Zij heeft ontdekt dat haar man een relatie heeft met haar zusje. Om die reden zijn Joy en haar man uit elkaar. De scheiding ligt nog vers in haar geheugen. Nu blijkt ook nog dat haar zusje zwanger is .

Joy is werkzaam in het onderwijs. Dit wordt haar eerste kerst alleen. Voor haar liggen tweeënhalve week vakantie: niets wat haar af kan leiden van haar herinneringen. Begrijpelijkerwijs heeft Joy hier geen zin in. Zij koopt op de luchthaven last-minute een ticket naar het plaatsje Hope.

Het vliegtuig crasht en Joy komt hierdoor in contact met Daniel en zijn zoontje Bobby. De moeder van Bobby is nog niet zo lang geleden overleden. Joy voert vele gesprekken met Bobby en langzamerhand krijgt zij gevoelens voor Daniel. Deze gesprekken doen Joy zelf ook goed.

Het verhaal maakt dan een onverwachte wending, waardoor alles plots anders blijkt dan je dacht. Hier ga ik verder niet op in daar het onverwachte dan teniet wordt gedaan.

Kristin Hannah heeft een ontroerend verhaal geschreven over liefde, verlies en weer opnieuw de kracht vinden om door te gaan: "je kunt je leven en je verleden wel ontvluchten, maar je kunt onmogelijk afstand nemen van je eigen hart."

Mijn eerste indruk toen ik het boek in handen kreeg, was dat het een zoetsappig verhaal zou zijn. De cover van het boek is namelijk uitgevoerd in met name rozetinten en bloemen. In het midden een winterse afbeelding van een man en een vrouw die elkaar liefdevol vasthouden met op de achtergrond een landhuis.

Het is echter minder zoetsappig dan de titel en de cover doen vermoeden.

Malika Bihimeden

Joy Candellaro maakt een moeilijke fase in haar leven door. Ze is pas verlaten door haar man en het is haar eerste Kerst alleen. In een poging om aan de eenzaamheid te ontsnappen boekt ze een vliegticket naar de Pacific Coast waar ze hoopt haar leven en gedachten weer een beetje op de rails te krijgen. Wanneer ze betrokken raakt bij een ongeluk, krijgt haar leven een drastische wending. Ze ontmoet er een vader en zijn zoontje die pas hun echtgenote en moeder verloren hebben.

Haar aanwezigheid is voor Bobby en Daniël van groot belang in hun rouwproces en het lijkt ook Joy dichter bij haar oude zelf te brengen. Langzaam maar zeker begint ze ook weer in de liefde te geloven. Maar is alles wel wat het lijkt? Houdt ze zichzelf niet voor de gek? Met veel moed, geloof in de toekomst en met de steun van een dierbaar familielid, komt ze beetje bij beetje weer op het juiste spoor.

De eerste roman die ik lees van Kristin Hannah is meteen een voltreffer. Thema's als vriendschap, familiebanden, verlies en liefde hebben elk hun plaatsje. Voeg er nog de magie van Kerstmis aan toe en je krijgt een prachtige roman. Ik heb hem in een ruk uitgelezen en genoten van elke zin.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij