Volledige reviews

Liesbeth Stegers

Het is een prachtig verhaal, bijna magisch, nee het is magisch! Wat een mooi verhaal. Zelden kom je zo iets moois tegen. Ik ben dan ook blij dat ik het boek heb kunnen lezen.

Het verhaal heeft een korte inleiding van het heden waarna het verder gaat met het oog op het verleden verstrengeld met het heden. Je hebt het gevoel dat je in een sprookje terecht bent gekomen. Het verhaal is geen seconde saai of langdradig, je wilt alleen maar doorlezen. Nu ik het hoek uit heb, ben ik er nog steeds mee bezig.

Het is een vertelling vol met wijsheden over het leven, onvoorwaardelijke liefde, echte liefde en over hoe een mens met weinig materiële gelukkig kan zijn. De hoofdpersonen Julia en Tin Win samen met zijn geliefde Mi Mi en natuurlijk U Ba, worden gelijk in je hart gesloten.

Het is een prachtig verhaal op een prachtig mooie wijze verteld zodat je tijdens het lezen alles helder voor je ziet. Je leest het verhaal maar tegelijkertijd zit je zelf in het verhaal en zie en volg je alles alsof je erbij staat.

Ik kan alleen maar zeggen dat iedereen dit verhaal moet lezen, je krijgt er geen spijt van. Het is voor mij niet zomaar een boek maar een waardevol aanwinst, een bijbel van wijsheden en waarde van het leven.

Ellen van Herk

Ik heb het boek binnen een dag uitgelezen, dit is een van de weinige boeken die je niet meer kan wegleggen als je er eenmaal in bent begonnen ook al is het af en toe wat te romantisch en te zoetsappig naar mijn smaak.

De schrijver slaagt erin een schitterend beeld te geven van een Birma van lang geleden, je ruikt de jasmijn, houtvuren en de avocado's, hoort de insecten en het gepraat. Het verhaal is een mengeling van een moderne Amerikaanse vrouw en een traditioneel Birmaans leven wat botst en verwart, maar uiteindelijk mooi verweven raakt. Bijzonder boek, intrigerend tot het einde.

Mieke Vanhove

Het is lang geleden dat ik nog zo'n mooi boek gelezen heb. Het is zo mooi geschreven dat ik me soms in Birma waande. Het is een liefdesgeschiedenis zonder melig over te komen. Was moeilijk weg te leggen. In een paar dagen uitgelezen.

Cindy Strijkers

Wat het hart kan horen is het debuutroman van Jan-Philipp Sendker die vanaf 1995 correspondent was in Azie. De bevolking inspireerde hem door hun openheid en vriendelijkheid

Het verhaal gaat over Julia, een advocate, wiens vader 4 jaar eerder is verdwenen en niemand weet waar hij is of wat er is gebeurd. Dan vind Julia een 40 jaar oude liefdesbrief die zoveel vragen opwerpen, dat Julia alles laat vallen en op reis gaat naar Birma. In Birma ontmoet zij U Ba, een man die altijd vriendelijk lacht en in alle omstandigheden, rustig, vriendelijk en beleefd blijft, soms tot grote ergernis van Julia.

U Ba vertelt Julia een prachtig, intrigerend en ontroerend verhaal over Tin Win, die in zijn jonge jaren zijn gezichtsvermogen heeft verloren, maar heeft moeten vertrouwen op zijn andere zintuigen en heeft leren luisteren op een zeer bijzondere manier, en over Mi Mi die niet kan lopen.

Tin Win en Mi Mi krijgen een zeer bijzondere band, een liefde, die niet wordt beïnvloed door afstand en tijd. In het begin vraagt Julia zich af hoe dit verhaal haar kan helpen om antwoorden te krijgen, maar uiteindelijk wil zij weten hoe het verder gaat met Tin Win en Mi Mi. De band met U Ba wordt versterkt en uiteindelijk krijgt Julia de antwoorden waar zij zo wanhopig naar op zoek was.

De manier van schrijven van Jan-Philipp Sendker is zeer aangenaam en beeldend. Hij heeft een prachtige manier om dingen te omschrijven. Hij neemt je mee op reis en laat je iets zien wat zeer bijzonder is, namelijk de essentie van liefde.

Het boek laat je achter met je eigen gedachten over liefde. Het verhaal van Tin Win en Mi Mi zal mij nog lang bijblijven; wat een prachtig verhaal, het boeit, houd je vast, laat je het onzichtbare zien, laat je voelen en blijft bij je.

Ik kan niet anders dan dit boek aanraden. Buiten dat het verhaal fantastisch is, is de kaft net zo mooi. Echt een pareltje in mijn boekenkast.

Kelly Bourguillioen

Julia Win is een New Yorkse advocate die op zoek gaat naar Tin Win, haar vader. Tin Win is op een dag verdwenen. Zijn familie weet niet waar hij naar toe is. Wat nog meer, eigenlijk weten zij niks over de eerste twintig jaar van hun vader, echtgenoot. Dan vindt Julia een brief die haar vader heeft geschreven naar Mi Mi. Een liefdesbrief die Julia aan het denken zet. Ze besluit om terug te keren naar de roots van horen vader, Birma.

Eens aangekomen in Birma ontmoet Julia U Ba. Hij neemt haar mee op reis in het verleden van haar vader. Eerst staat ze, zoals een goede advocate het betaamt, wantrouwig tegenover het verhaal van U Ba. Het is een verhaal over moed, tegenslag, overwinning en vooral een verscheurend liefdesverhaal.

De schrijver neemt je mee naar onbekende plaatsen en tijden. Je voelt je zo betrokken in het verhaal, dat je het boek moeilijk kunt wegleggen. Zonder veel over het verhaal te verklappen is de titel perfect gekozen. Dit in tegenstelling tot de eerder verschenen titel 'het theehuis van Kalaw'.
Het boek doet je nadenken voor de zin van het leven, hoe je met tegenslag moet omgaan. De schrijver weet ook in enkele zinnen de lezer nadenken over bepaalde zaken.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij