Volledige reviews

Jeannie Bertens

Het verhaal van Cesar wordt verteld door Matthijs, zijn vader. We leven in het boek mee gedurende de zwangerschap en het eerste levensjaar van Cesar.

Matthijs en Benthe zijn al een tijdje bij elkaar als ze besluiten om samen een kindje te maken. Gelukkig is het al snel raak en kan het grote genieten gaan plaats vinden, lijkt het.

Helaas kieperen Matthijs en Benthe al heel snel van hun roze wolk: bij een echo wordt iets geks gezien en ze belanden in het medische circuit. Het wordt al snel duidelijk dat er met de baby iets niet goed is maar wat? De scenario's wisselen elkaar af, de een al zwarter dan de andere. Een onbezorgde zwangerschap verandert in een nachtmerrie als ook nog eens de hartslag van de baby wegvalt en Cesar veel te vroeg geboren wordt.

Gelukkig is Cesar een dapper jongetje, hij vecht de eerste tijd voor zijn leventje en mag gelukkig met zijn papa en mama, Matthijs en Benthe, mee naar huis. Nog steeds is niet helemaal duidelijk wat hem mankeert, de emotionele rollercoaster blijft. Matthijs heeft een prachtig boek geschreven, gelardeerd met talloze foto's, je leeft de emotionele rollercoaster mee!

Mariska Zonneveld

Cesar is een emotioneel geschreven verhaal over het 5 weken te vroeg geboren zoontje Cesar van Matthijs en Bente.

Op een van de scans tijdens de zwangerschap is iets onduidelijks in de hersenen van het kindje gezien en het is niet precies duidelijk wat daar nu precies de gevolgen van zijn. Het is een liefdevol, verdrietig, grappig, serieus, onzeker maar daarnaast ook een ontzettend mooi verhaal. Een verhaal dat elk mama- of papa hart laat smelten.

Je leeft met ze mee tijdens de zwangerschap, de geboorte en het eerste levensjaar van Cesar. Je leest over de onzekerheden die ze hebben als verse ouders zijnde en wat er nu ongeveer aan de hand is met hun kindje. Iets dat heel onduidelijk is en eigenlijk niemand precies kan zeggen.

Als ouder zijnde vind ik dat er veel herkenbare situaties in het verhaal zitten, waardoor het verhaal meer gaat leven. Het is erg vlot geschreven en de foto's zijn een ontzettend leuk toevoeging. Een absolute aanrader!

Heidie van der Steeg

Een oprecht verhaal, met hier en daar een humoristische noot, geschreven door de papa van Cesar. Hij neemt je mee, en laat je meeleven, in de periode van zwangerschapstest tot Cesar een baby is.

Uit het verhaal blijkt maar weer dat het geen vanzelfsprekendheid is dat je kindje volledig gezond ter wereld komt. Als ouder wil je natuurlijk het allerbeste voor je kind en is het erg moeilijk om in onzekerheid te zitten over de gezondheid van je baby. Dat komt ook duidelijk in dit boek naar voren. Meerwaarde voor het verhaal zijn de foto's in het boek, zo leeft het verhaal meer.

De schrijver vond het erg jammer dat zijn eigen vader die notabene journalist was, geen brief, geen mooi verhaal, helemaal niets op papier heeft nagelaten voor hem. Cesar zal dat gevoel nooit herkennen omdat zijn vader dit mooie boek voor hem heeft geschreven.

Isabel Vissers

Matthijs Kleyn schrijft in dit boek over zijn zoontje Cesar. Het zijn korte verhalen, vanaf het moment dat hij en zijn vriendin Bente een zwangerschapstest doen tot aan het moment dat Cesar 1 jaar is.

Tijdens de zwangerschap ontdekken de artsen dat er iets mis is met Cesar, maar ze weten niet precies wat en welke gevolgen dit kan hebben. Cesar wordt 5 weken te vroeg geboren. Uiteindelijk blijkt hij aan één oog blind te zijn, maar verder gaat het goed met hem.

Matthijs schrijft met veel liefde en humor over de onzekerheden, de angsten, het geluk en vooral de liefde voor Cesar en voor Bente. Het boek bevat verhalen over dagelijkse belevenissen, een paar mooie gedichten en het boek is rijkelijk voorzien van prachtige zwart-wit foto's van het gezin.

De verhalen lezen makkelijk, ik vind de schrijfstijl erg prettig. Ik hou van de humor waarmee Matthijs schrijft, daardoor wordt het niet te zwaar, ondanks de angst en onzekerheid die hij en Bente soms over Cesar hebben.

Kortom: een heerlijk boek!

Eline Wilde Noijen

Wat een bijzonder en mooi boek. Toen ik de achterkant las sprak het me meteen aan, want ik ben dit jaar zelf moeder geworden. Ik ben begonnen met lezen en niet meer opgehouden. Ik wilde na ieder hoofdstuk weten hoe het Cesar, Bente en Matthijs verder verging. Matthijs laat de lezer zien hoe hij alles beleeft heeft, van de zwangerschap en de geboorte, tot het vaderschap zelf. Hij laat zien dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is, maar dat je met veel liefde een eind kunt komen. Het boek is op een emotionele, liefdevolle manier geschreven, met gevoel voor humor.

Margot Siezenis

Wat een geweldig boek.

Ik zag Matthijs Kleyn bij RTLLN, en was meteen verkocht aan zijn manier van praten. Toen hij over zijn nieuwste boek begon te praten, wist ik meteen dit wil ik lezen.

Het is een prachtig mooi verhaal, waarin hij beschrijft vanaf het begin van de zwangerschap, van zijn grote liefde Bente, tot aan de eerste verjaardag van Cesar. Gehuild en gelachen bij de anekdotes van Matthijs, de "gesprekken'' die hij met zijn zoontje voerde, uniek zijn ze.

De angst om de gezondheid van Cesar, bijna voelbaar.

Nog nooit zo'n mooi boek gelezen, waarin de liefde, angst en humor tussen twee mensen, en hun kind centraal staat. En zoals Humberto Tan in RTLLN zei, "hij schrijft zoals hij praat", en daar ben ik het helemaal mee eens.

Ik ga zeker nog meer boeken van deze prachtige columnist/schrijver lezen.

Tanneke Burggraaff

Matthijs Kleyn, schrijver en televisiemaker, heeft dit boek met zoveel liefde voor zijn zoon geschreven, dat je als lezer in een warm bad gedompeld wordt. Cesar is het te vroeg geboren zoontje van Matthijs en zijn vriendin Bente.

We volgen hen vanaf het begin van de zwangerschap. Al vroeg in de zwangerschap wordt door de artsen getwijfeld of de baby wel gezond is. Vele onderzoeken volgen en de aanstaande ouders moeten zich samen door deze periode heen slaan. De angsten, onzekerheden, ontkenning, maar ook de blijdschap worden duidelijk en met een fijne humor verwoord.

Matthijs laat de lezer zo enorm veel liefde voor zijn ongeboren baby en de moeder van zijn kind voelen... ongelofelijk. Daartegenover zijn eigen onzekerheid. Hij snapt nog steeds niet waarom Bente, zijn veel te mooie vriendin, voor hem gekozen heeft.

Enige tijd na de geboorte blijkt dat Cesar aan een oog blind is. Matthijs en Bente waren zo verliefd op hun Cesar dat het hen niet opviel.

Matthijs heeft met dit boek een enorm liefdevol document over de zwangerschap en het eerste jaar van hun zoon Cesar geschreven. De warmte spettert van de bladzijden af. De verwarming kan een paar graden lager. Cesar verwarmt je. In een woord prachtig!

Annette Overvoorde

Dit boek is gelezen met een lach en een traan. Met een betrokkenheid en een moederhart. Dit boek is geschreven voor en over Cesar, een echte superheld. Het is een "kijkje in de keuken" van Benthe en Matthijs. Twee trotse ouders die alles doen om Cesar een goed leven te geven.

Het boek spreekt de angsten en zorgen uit die alle pasgeboren ouders hebben. En daarbij komt de struggle als ouder met een "zorgenkind" als Cesar. (Tenminste, volgens de artsen dan). Ze krijgen echte horrorscenario's te horen, over wat Cesar allemaal niet kan krijgen. Ze moeten er zelfs rekening mee houden dat hij blind kan zijn.

Het is prachtig en ontroerend te lezen, hoe het allemaal gelopen is. Matthijs Kleyn vertelt open en eerlijk over bijna alle stappen tijdens de zwangerschap. En over wat zij meemaken na de geboorte van Cesar tot hij zijn 1e verjaardag kan vieren. Over de tegenslagen en tegenstrijdige berichten. Het verdriet bij slecht nieuws. Maar tevens is er zoveel hoop, kracht en vooral liefde die alles overwint. Hij vertelt over de lieve Cesar, met zijn mooie prachtige koppie, over de vaderliefde en moederliefde die ontstaat. En het prachtige ontroerende gedicht voor Bente.

Het is een prachtig, ontroerend boek over het 1e levensjaar van Cesar. Een echte aanrader!

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij