Volledige reviews Die avond aan het meer

Lees hier de volledige reviews over Die avond aan het meer

Eline Huls

Die avond aan het meer, vertelt het verhaal van twee jonge vrouwen. In 2008 verlaat Ada het voor haar vertrouwde New York om zich te vestigen op een woonboot in Seattle. Dit alles is het gevolg van een ongeluk dat ze voor altijd met zich mee zal dragen. Op de woonboot vindt ze een kistje met spullen van Penny. Penny woonde in de jaren 50 op diezelfde woonboot met haar man Dex. Ze leken een gelukkig huwelijk te hebben, maar het tegendeel bleek waar.

Het verhaal komt langzaam op gang. Het deel van Ada gaat voornamelijk over de ervaringen met de verhuizing en het kennis maken met de nieuwe buren. Het deel van Penny gaat voornamelijk over haar dagelijkse bezigheden.

Verder in het verhaal wordt steeds meer duidelijk over het grote ongeluk waar Ada aan blijft denken. Penny start een affaire met een andere man en beide vrouwen proberen hun leven op de rit te houden. Op een dag is Penny echter verdwenen en journaliste Ada probeert te ontdekken wat er gebeurd is de avond van haar verdwijning.

Het verhaal komt langzaam op gang. In het begin is dat nog niet zo heel storend. De hoofdstukken lezen lekker weg en je leert de personages beter kennen. Halverwege het boek begint het tempo wat storende te worden, maar de vraag wat er met Penny is gebeurd blijft nieuwsgierigheid wekken.

De ontknoping lijkt weinig verrassend en alle vragen lijken beantwoord. De epiloog brengt daar echter weer verandering in. Zonde, want hoewel het een verrassende weinig heeft, maakt het het verhaal er niet beter op.

Die avond aan het meer had een mooie, meeslepende roman kunnen zijn, maar dat is het niet. Het is vooral een luchtig tussendoortje. Ideaal voor de naderende zomermaanden. Niets meer en niets minder.

Thea Uri

Het verhaal in deze boeiende roman wordt steeds afwisselend verteld vanuit het perspectief van twee verschillende vrouwen. De omschakeling gaat soepel, omdat het geheel is opgedeeld in overzichtelijke hoofdstukken waarin steeds duidelijk is wie er aan het woord is. De omgeving van de twee vrouwen is hetzelfde maar hun verhalen spelen zich af in verschillende tijden.

Tijdens het lezen worden er allerlei vragen opgeroepen: Welk drama heeft er zich afgespeeld in het leven van de ene hoofdpersoon en wat is er allemaal gebeurd rondom de vermissing van de andere? En vooral: Hoe verhouden zich de levens van beide vrouwen tot elkaar?

Langzamerhand worden er tipjes van de sluier opgelicht en vallen de puzzelstukjes op zijn plaats. Het is een knap opgebouwd verhaal dat ik met plezier gelezen heb. De schrijfstijl is prettig en eenvoudig, ook al zou er wat mij betreft iets minder 'geglimlacht' mogen worden.

Zoë Goossens

Die avond aan het meer van Sarah Jio is een heerlijk boek. Ik heb het in één dag uitgelezen omdat het verhaal mij zo boeide.

Van begin tot einde nam het boek me volledig in beslag en het is mooi hoe de schrijfster de twee verschillende levens die 50 jaar uit elkaar liggen zo mooi samenbrengt. Je krijgt een gedetailleerde beschrijving van de personages, maar niet op die manier dat het langdradig wordt. Er zitten net genoeg details om een beeld te krijgen van het verhaal.

Ik kende deze schrijfster nog niet, maar ben aangenaam verrast door haar schrijfstijl. Haar boek lag in dezelfde trant als de boeken van Santa Montefiore en Kate Morton. Liefhebbers van deze schrijfsters kunnen dus met een gerust hart aan dit boek beginnen.

Gerda van Drunen *****

Sarah Jio (1978) schrijft vanuit Amerika bestsellers die maar liefst in zevenentwintig landen verschijnen. Voordat ze romans schreef, werkte ze als journalist voor onder andere Glamour en O, het blad van Oprah Winfrey.

Het verhaal van 2 vrouwen die onbewust iets met elkaar te maken hebben in dit verhaal. Ada Santorini en Penny Wentworth. Na een dramatische ongeluk waarbij haar dochtertje Ella en haar man James om het leven komen geeft Ada haar carrière, redactiechef van het reistijdschrift Sunrise op en vlucht als het ware naar een woonboot op Lake Union in Seattle. Zal ze hier haar verschrikkelijke grote verdriet kunnen verwerken? Daar, zoals ze het noemen Boat Street leert ze haar buren kennen. Jimmy Clyde en naast hem wonen zijn ouders Gene en Naomi Clyde. Zo woont aan de andere steiger Alex Milstead, een fotograaf.

Zo komt ze erachter dat zo'n vijftig jaar eerder, in 1959 deze woonboot bewoond werd door Penny Landry die getrouwd was met Dexter Wentworth. Op een dag is Penny verdwenen en niemand weet 'zogenaamd' iets. Ada vindt dan een koffer die van Penny is geweest en haar nieuwsgierigheid is gewekt. Wat is er toch met haar gebeurt? Ze zoekt informatie en ook via haar schoonzus Joanie, die voor Personeelszaken bij de politie van New York werkt en zo haar veel informatie kan geven over Penny Wentworth. Er volgt een spannende zoektocht naar Penny's mysterieuze verdwijning. En zo komt ze steeds meer te weten over haar!

De afwisselende hoofdstukken hebben een goede en fijne samenhang. Het leven van Penny toentertijd en het leven van Ada op dit moment. De hoofdstukken worden afgewisseld door het verhaal van Ada en dat van Penny. En zo groeien de verhaallijnen langzaam naar elkaar toe.

Dit is echt wat je noemt een prachtige roman. De auteur heeft mij écht verrast! Je wordt gewoon meegezogen in het verhaal en de personages zijn dan ook echt goed beschreven. Deze cover van dit boek is zo goed gekozen en geeft zeker weer Die avond aan het meer!

Dit is het eerste boek dat ik van deze auteur Sarah Jio heb gelezen en de schrijfster heeft mijn hart gestolen en ik wil zeker meer van haar boeken gaan lezen! Echt zo'n boek dat je niet weg kan leggen en je nieuwsgierig wordt over het leven van deze 2 vrouwen en het mysterie over hoe het gegaan is in Penny's leven.

Dit boek geef ik zeker het maximaal aantal sterren en dat is nog te weinig in mijn ogen! Zeer verrast door deze prachtige liefdesroman met daarin een lach en een traan.

Anky Koetsier

Wauw wat een verhaal, hoewel ik bij de eerste zin wel schrok, een verhaal in ik-vorm (en dat ook nog eens vanuit 2 personages in 2 verschillende tijden) heeft niet mijn voorkeur. Maar je wordt al gauw zo meegetrokken in het verhaal, wat maakt Ada veel mee en dan de terugblikken naar Penny met hun belevenissen aan de woonbotensteiger. Een schitterend liefdesverhaal, eigenlijk dus 2 verhalen, wat je volgt en dan de onverwachte ontknoping waaruit blijkt dat ze meer met elkaar verbonden zijn, wat je totaal niet had vermoed. Een gepassioneerd boek waarin ik heerlijk heb kunnen wegdromen. Precies waarvan ik geniet op vakantie!

Nancy de Brucker *****

Dit verhaal heeft twee delen: het verhaal van Ada in het heden en het levensverhaal van Penny Landry in het verleden. Een tweeëntwintig jaar oude meid die de befaamde kunstschilder Dexter Wenthworth leert kennen en die hopeloos verliefd op elkaar worden.

De hoofdstukken worden afgewisseld door het verhaal van Ada en dat van Penny te lezen. Dit is totaal niet storend en zo leer je ook alle personages kennen in het boek die zowel in het verleden als heden terug aan bod komen. Het heeft dan ook nog eens een aangename manier van lezen.

Dit is een prachtige roman dat zich afspeelt op het Union Lake in Seattle. De auteur weet de omgeving en de woonbootgemeenschap goed te beschrijven en je waant jezelf op die plaats tijdens het lezen van het boek. De personages worden ook heel goed neergezet en je voelt je dan ook verbonden met Ada en Penny, hun geluk maar ook hun intense verdriet, alle emoties komen uitgebreid aan bod in dit boek.

Je wordt van in het begin meegezogen in hun verhaal en je wil gewoon verder lezen om te weten te komen wat er nu eigenlijk is gebeurd met Ada's beminden en ook wat er die fatale avond is gebeurd toen Penny is verdwenen.

Tijdens het lezen van Ada's hoofdstukken wordt er gebruik gemaakt van flashbacks en gaandeweg kom je erachter wat er allemaal is gebeurd. Kleine dingen zoals het bereiden van kip, of een chocolade ijsje roepen bij haar herinneringen op en ze neemt je mee in haar verleden.

Dit is het eerste boek dat ik van deze auteur heb gelezen en het heeft me aangenaam verrast. Zeer vlotte schrijfstijl en mooie beschrijvingen. Dit is zo'n boek dat je gewoonweg niet kunt wegleggen en waarbij je nieuwsgierigheid de overhand neemt. Ze heeft het knap voor elkaar gekregen om kleine stukjes informatie te geven die je ondertussen bezig houden met de vraag hoe gaat het verhaal verder.

Ik geef dit fraaie boek 5 sterren voor de schrijfstijl maar zeker en vast door dit ontroerend verhaal.

  • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij