Zoek uitgavenOmslagfoto

Guantánamo dagboek

Onthutsend verslag van een man die al jarenlang onschuldig gevangen zit

Mohamedou Ould Slahi, Larry Siems

Sinds 2002 zit Mohamedou Slahi in Guantánamo Bay op Cuba. In al die jaren is hij nooit van een misdaad beschuldigd door de Verenigde Staten. Een federale rechter heeft zijn vrijlating geëist, maar de Amerikaanse regering vecht dat bevel aan en het ziet er niet naar uit dat ze van plan zijn hem vrij te laten.

Na drie jaar gevangenschap begon Slahi een dagboek, waarin hij zijn leven beschrijft voor hij in Amerikaanse hechtenis verdween en zijn dagelijkse leven als gevangene. Zijn dagboek is niet alleen een indringend verslag van een juridische dwaling, maar vooral een persoonlijk verhaal  beangstigend, soms zelfs geestig en verrassend grootmoedig.

‘Indringende noodkreet.' Trouw

‘Het is voor het eerst dat een gevangene die nog altijd vastzit op de Amerikaanse enclave op Cuba een boek publiceert.’ NRC Next

‘Het is onthutsend om te lezen, zelfs als je allang wist van de martelpraktijken aldaar.’ Het Parool

meer quotes

Bestel deze titel
Uitgave: e-book met social drm
Prijs: € 7,99
Ook verschenen als:
Delen
   
 • Specificaties

  Uitgave: e-book met social drm
  Vertaling: Richard Kruis
  Publicatiedatum: 22-01-2015
  ISBN: 9789402302752
 • Inkijkexemplaar

 • Quotes

  • ‘Indringende noodkreet.' Trouw

  • ‘Het is voor het eerst dat een gevangene die nog altijd vastzit op de Amerikaanse enclave op Cuba een boek publiceert.’ NRC Next

  • ‘Het is onthutsend om te lezen, zelfs als je allang wist van de martelpraktijken aldaar.’ Het Parool

  • 'Een visioen van de hel, dat verder gaat dan Orwell, dat verder gaat dan Kafka.' John le Carré

  • ‘Een intelligente beschouwing over een gruwelijk systeem.’ Vrij Nederland

 • Over deze auteurs

  Mohamedou Ould Slahi (1970) is geboren in Mauritanië. In 1988 kreeg hij een studiebeurs om in Duitsland ingenieurswetenschappen te studeren, en tot hij in 2000 terugkeerde naar zijn geboorteland, woonde en werkte hij daar. In 2001 werd hij in de nasleep van 9/11 opgepakt en hij zit sinds 5 augustus 2002 vast in Guantánamo Bay. Hij was 30 jaar toen hij zijn vrijdheid verloor en is inmiddels 44. Hoewel hij in 2010 is vrijgesproken doet de Amerikaanse regering geen enkele uitspraak over zijn vrijlating.

  Meer over deze auteur…

  Larry Siems is journalist en directeur van Freedom to Write en International Programs van het PEN American Center. Eerder schreef hij The Torture Report: What the Documents Say About America's Post-9/11 Torture Program.

  Meer over deze auteur…
 • Uitgeverij Boekerij is onderdeel van samenwerkende uitgeverijen Meulenhoff Boekerij